Obilazak gradilišta

Na ovom zemljištu do kraja godine počinje gradnja škole u Marinićima, vrijedna je 80.000.000 kn

Portal Novi list, Biljana Savić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Početak radova planiran je u drugom dijelu 2021. godine, a trajat će oko tri godine. Nova škola u Marinićima bit će prilagođena za rad 480 učenika u 16 razrednih odjelaBuduće gradilište nove škole u Marinićima obišli su načelnica Viškova Sanja Udović i župan Zlatko Komadina.


Županija i resorno ministarstvo dogovorili su sve potrebne dozvole i suglasnosti, za ovu investiciju vrijednu 80 milijuna kuna. Sadašnja viškovska škola Sv. Matej ima gotovo tisuću učenika, zbog čeka je teško organizirati nastavu i u dvije smjene.


Nova škola u Marinićima bit će prilagođena za rad 480 učenika u 16 razrednih odjela, a raspolagat će i dvodijelonom školskom sportskom dvoranom i dvorištem. Time bi se na području Viškova konačno osigurala nastava u jednoj smjeni, sukladno Državnom pedagoškom standardu.
“Najveća općina u Hrvatskoj zaslužuje novu školu! Ovo je generacijski projekt u općini Viškovo”, izjavio je Komadina.Izgradnja škole obuhvaća četiri etaže ukupne površine 6.200 četvornih metara, od čega 5.300 četvornih metara zatvorenog prostora. U suterenu će biti smještena dvodijelna školska sportska dvorana površine 706 četvornih metara i mala dvorana, te pripadajuće svlačionice, spremišta i sanitarije.


U prizemlju je predviđen prostor više namjena, garderoba, spremište, ambulanta (stacionar), blagovaonica s kuhinjom, tehničke prostorije (s kotlovnicom i strojarskim instalacijama).


Na prvom i drugom katu bit će smještene učionice, po osam za razrednu i predmetnu nastavu, sa svim pratećim prostorijama i kabinetima, bibliotečni-informatički centar, te prostorije organizacije i koordinacije rada, kao što su zbornica i uredi.


Projekt implementira moderna graditeljska i termo-tehnička rješenja uz primjenu obnovljivih izvora energijom, kao što su solarni kolektori za pripremu potrošne tople vode).Početak radova planiran je u drugom dijelu 2021. godine, nakon završetka svih postupaka nabava te zaključivanja Ugovora o gradnji s odabranim ponuditeljima.


Radovi će trajati oko tri godine te se završetak projekta očekuje tijekom 2024. godine. Osnovna škola Sveti Matej Viškovo najveća je osnovna škola na području PGŽ koju pohađa 915 učenika u 40 razrednih odjela.


Kako je istaknula načelnica Udović, Općina Viškovo nema problema s demografijom, jer se godišnje rađa između 150-180 djece i potrebna je nova škola.


“Projekt obuhvaća 20.000 četvornih metara, a osim škole ovdje ćemo rekonstruirati dvije prometnice i novu parkirališnu površinu. Uz školu će se također napraviti i nova zelena površina kao i igrališta koja će osim za školu biti i za upotrebu mještanima.Investicija i priprema ovog projekta bila je iznimno zahtjevna te se ovom prilikom zahvaljujem Primorsko-goranskoj županiji koja nas je pratila u pripremi imovinsko-pravnih odnosa kao i u izradi projektne dokumentacije prostornog planiranja.


Do sada je u pripremu projekta uloženo 3.7 milijuna kuna, a Županija je pratila projekt sa 1.5 milijuna kuna, dok sama investicija u zgradu iznosi 80 milijuna kuna. Što se tiče rekonstrukcije prometnica i izgradnje parkirališne površine, tu je Općina dužna osigurati oko 30 milijuna kuna”, rekla je Udović.Dodala je da je u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti predviđeno financiranje upravo ovakvih projekata, tako da, iako su Županija i Općina planirali zaduživanje za pokretanje projekta, veliko je očekivanje da će država prepoznati ovaj projekt i da će se naći u Planu za koji se Javni poziv očekuje do kraja godine.


Obilasku su prisustvovali i pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, ravnatelj OŠ Sveti Matej Josip Crnić te Sanjin Vranković iz Općine Viškovo.