Klana

Marko Marinac: “Ja sam čovjek s terena koji može ponuditi novu energiju i viziju”

Bruna Matičić

Sadašnja izvršna vlast, kao i načelnici u prijašnjim mandatima, propustili su iskoristiti sve potencijale koje naš kraj ima te su se češće ponašali kao službenici nacionalnih i lokalnih političkih opcijaKLANA – Marko Marinac treći je kandidat za načelnika Općine Klana kojeg će stanovnici ove općine imati priliku izabrati u nedjelju na lokalnim izborima. Kao aktivist i volonter već pet godina sudjeluje u radu udruge mještana Lisca, posljednja dva mjeseca obnaša i funkciju predsjednika udruge, a u izbornu utrku ušao je kao kandidat Akcije mladih i Kvarnerske inicijative.


Svjestan problema


– Dolazim »s terena« te sam, za razliku od nekih mojih protukandidata, dugi niz godina uključen u rad udruga i klubova s područja naše općine, zbog čega sam vrlo svjestan svih problema koje naša općina ima, istaknuo je Marko Marinac.


Što vas je motiviralo da se kandidirate za načelnika Klane?


– Glavna motivacija za kandidaturu bila je želja da napokon, nakon 30 godina recikliranja istih političkih opcija u Općini Klana, ponudim novu energiju i novu viziju općine. Sadašnja izvršna vlast, kao i načelnici u prijašnjim mandatima, propustili su iskoristiti sve potencijale koje naš kraj ima te su se češće ponašali kao službenici nacionalnih i lokalnih političkih opcija, nego kao načelnici, fokusirani na napredak naše općine.


Što bi, po vama, trebalo promijeniti za napredak i razvoj općine?
– Općina Klana, prije svega, nema jasno definiran smjer u kojem se želi razvijati. Nemamo strategije razvoja poduzetničkih zona niti razvoja turizma. Udruge i klubove smo sveli na životarenje i moljakanje za svaku lipu, bez volje i želje da se napokon uspostavi jasan i objektivan natječaj za njihovo financiranje. Nemamo niti jedan ključni projekt usmjeren na mlade i njihove obitelji, a briga za naše starije mještane svela se na dijeljenje jeftinih poklon-paketa. To je nešto što moramo i možemo promijeniti.


S kojim izbornim programom izlazite pred birače?


– Nekoliko je glavnih točaka u našem programu. Želimo digitalizirati poslovanje Općine kako bi se administrativni poslovi obavljali učinkovitije, brže i jeftinije. Prostor vojarne smatramo ključnim za razvoj Općine Klana te ćemo se zalagati za javnu raspravu o svrsi korištenja tog prostora, s naglaskom na poduzetničku ili sportsko-rekreacijsku svrhu. Jedan od prvih projekata bit će izrada desetogodišnje strategije razvoja turizma, a snažno ćemo pomagati naše iznajmljivače i ugostitelje koji čine okosnicu turističkog razvoja Općine.


Klubovi mladih


– Pokrenut ćemo projekt prevencije malignih i kroničnih bolesti, značajno učinkovitiji od sadašnjih nacionalnih ili regionalnih programa. Planiramo urediti mrežu prostora za druženje i djelovanje mladih, svojevrsnih klubova mladih, a mladim obiteljima ponudit ćemo rent-to-own sustav povlaštenog najma i kupovine nekretnina na području naše općine. Također, uz razvoj poduzetničkih zona i centara »čistih« tehnologija, zalagat ćemo se i za jačanje lokalne poljoprivrede kroz stvaranje udruženja OPG-ova i drugih poljoprivrednih proizvođača. Snažno ćemo se zalagati za funkcionalno udruživanje sa susjednim jedinicama lokalne samouprave kako bismo unaprijedili i racionalizirali sve komunalne poslove i djelatnosti.


Kada biste postali novim načelnikom, koji bi bio vaš prvi potez?


– Prvi potez bio bi stvarno otvaranje Općine prema mještanima. Uistinu želimo čim više uključiti naše sumještane u kreiranje strategija i planova za razvoj općine Klana. To ćemo napraviti vrlo brzo kroz povećanje sredstava za financiranje klubova i udruga te organizaciju transparentnog natječaja za dodjelu navedenih sredstava, a usporedno ćemo pozvati navedene udruge i klubove da sudjeluju u raspravama o problemima u općini koji spadaju u njihov djelokrug. Također, planiramo organizirati javne rasprave o ključnim razvojnim projektima Općine prije nego što uopće krenemo u izradu idejnih rješenja, što do sada nije bio slučaj, jer želimo da naši mještani sami odlučuju o smjeru razvoja naše općine. Sve to možemo napraviti i implementirati u prvim tjednima mandata.