Legende "Rijeke" u humanitarnoj akciji

Kuhali u Domu Crvenog križa: Srca nezaboravnih bijelih asova kucaju za potrebite

Igor Duvnjak

Edis Jasprica i, Mroislav Uljan slušaju upute Damjana Miletića / Snimio VEDRAN KARUZA

Edis Jasprica i, Mroislav Uljan slušaju upute Damjana Miletića / Snimio VEDRAN KARUZA

S nama su uistinu velikani Rijeke. Oni na svoj način javnosti žele poslati poruku da je dobro činiti dobro, da treba pomoći beskućnicima, ljudima u nevolj, rekao je organizator ovog humanitarnog projekta Damjan Miletić 


RIJEKA – Idilično današnje svibanjsko jutro u Domu Crvenog križa na Pećinama bilo je itekako uljepšano simpatičnom gestom u sklopu humanitarne akcije za pomoć najpotrebnijima “Danas, za vas”, nikle u Rijeci lanjskog rujna. Okupile su se nogometne zvijezde Rijeke, osvajači Kupa eks Jugoslavije 1978. i 1979. godine, slavni asovi s Kantride su obukli bijele ogrtače i krenuli u pripremanje obroka namijenjenih onima kojima treba ovakva pomoć.


Na ovoj adresi, jako dobro znanoj mnogim Riječankama i Riječanima, tu u ulici Janka Polića Kamova, itekako slušaju staru zapovijed “nahranite gladne”, ovdje se svakog dana pripremaju obroci za oko 400 korisnika pučke kuhinje i za beskućnike, a uz to za oko 150 nemoćnih i nepokretnih korisnika svakog se dana pripremaju obroci koji im se dostavljaju na kućnu adresu.


Velikani Rijeke veliki i izvan terena – Srećko Juričić, Zoran Šestan, Milan Radović, Miroslav Uljan, Edis Jasprica, Nikica Cukrov i Zvjezdan Radin / Snimio Vedran KARUZA


Veliki trofej
– Na današnji dan prije 45 godina Rijeka je osvojila Kup. Uoči finala hrvatskog Kupa na Rujevici između Hajduka i Šibenika, u sklopu projekta “Danas, za vas”, koji sam pokrenuo lani u rujnu, pozvao sam ovu ekipu koja je našoj dragoj Rijeci prije 45 godina donijela prvi veliki trofej u povijesti kluba – rekao je organizator tog simpatičnog i pohvalnog događanja u ulici Janka Polića Kamova Damjan Miletić, voditelj ugostiteljstva u Crvenom križu Rijeke.


– S nama su uistinu velikani Rijeke. Oni na svoj način javnosti žele poslati poruku da je dobro činiti dobro, da treba pomoći beskućnicima, ljudima u nevolji, u potrebi, svima potrebnima pomoći. Zajednički spremaju ručak po dogovorenom jelovniku, obroke se pakira i naši ih vozači dostavljaju potrebnima, kaže Miletić.


Zoran Šestan, Srećko Juričić i Damjan Miletić / Snimio Vedran KARUZA


Kapetan legendarne postave s Kantride Zvjezdan Radin i nerazdvojni dio tog epskog para centarhalfova Srećko Juričić, Milan Radović, najbolji golgeter prvoligaškog prvenstva, ujedno i strijelac za pobjedu 1:0 s Trepčom 1978. g, reprezentativac Nikica Cukrov i suigrači u veznoj liniji Zoran Šestan i Edis Jasprica, napadač Miroslav Uljan okupili su se radi ovakve humanitarne geste.


– Rijetke su prilike da se ovako nađemo, mnogi su još zauzeti, treniraju djecu u klubovima, u biti su cijeli život u nogometu. Uz to je dosta igrača iz ove naše generacije u inozemstvu kao treneri u raznim ligama. Čestitam organizatorima koji nas je uspio skupiti, što je našao povod da se okupimo. Doduše, nađemo se i na prvenstvenim utakmicama – kaže Zvjezdan Radin, slavni “Japo”.


Zvjezdan Radin i Milan Radović / Snimio Vedran KARUZA


Šibenski motorin


– Povod našeg okupljanja je za svaku pohvalu. Lijepo je da se i mi na svoj način potrudimo oko potrebitih te još jednom čestitam na ovoj akciji. Mi smo sportaši koji živimo od publike, pritom se i radujemo kada smo u društvu i kada činimo dobro, kaže Radin.


U sličnom su tonu zborili i njegovi popularni suigrači kao, primjerice, nezaboravni šibenski “motorin” sredine terena, neumorni reprezentativac Nikica Cukrov potvrđujući kako nogometaši suosjećaju s potrebitima.


– Najprije volim istaknuti kako mi je drago ponovno biti u Rijeci i vidjeti se sa svojim suigračima, zadovoljstvo je vidjeti prijatelje u Rijeci – kazao je Cukrov, za tolike navijače samo omiljeni “Cuki”.


– Inače, kad god sam u mogućnosti i kada me zamole, rado se odazivam na humanitarne akcije. Uvijek sam onaj koji je spreman pomoći ljudima kojima je to potrebno. Ova naša lijepa gesta je najmanje što možemo učiniti za ove ljude koje je snašla životna nesreća, zaključio je Cukrov.


Nikica Cukrov, Edis Jasprica i Miroslav Uljan / Snimio Vedran KARUZA