POGODNOSTI ZA UČENIKE

Kostrena sufinancira prijevoz učenika na ljetnu praksu

Sanja Gašpert

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Uz izdašan program stipendiranja, tu su i sufinanciranje nabavke udžbenika i školskih potrepština, prvašići dobivaju poklon-bon, a učenici slabijeg imovinskog stanja sve nastavne materijaleKOSTRENA – Kostrenski učenici i tijekom ovog ljeta, a i u predstojećoj školskoj godini, zahvaljujući subvencijama koje osigurava Općina Kostrena, imaju brojne pogodnosti i olakšice u školovanju. Uz izdašan program stipendiranja učenika i studenata, Kostrena svojim srednjoškolcima sufinancira troškove prijevoza u školu i na praksu, kao i nabavku udžbenika i školskih potrepština.


Kostrenski prvašići dobivaju poklon-bon za školske potrepštine, a učenici slabijeg imovinskog stanja sve nastavne materijale.


Po prava u kolovozu


Općina Kostrena tako sufinancira troškove mjesečne autobusne karte KD-a Autotrolej svim redovnim učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Kostrene koji dostave potvrdu o obavljanju obavezne učeničke prakse tijekom srpnja i kolovoza, ako to pravo već ne ostvaruju po nekoj drugoj osnovi.
Zahtjev za refundiranje troška prijevoza od 25 posto za srpanj i 100 posto za kolovoz može se podnijeti u Općini Kostrena, od 26. kolovoza do 30. rujna, a uz zahtjeve, potrebno je dostaviti potvrdu škole ili poslodavca gdje se obavljala praksa te dokaz o kupnji mjesečne autobusne karte.
Također, Općina će i ove godine svojim srednjoškolcima osigurati poklon-bon u iznosu od 600 kuna za nabavku udžbenika i školskih potrepština.


Ovu pogodnost moći će ostvariti svi učenici koji imaju prebivalište na području Kostrene, a koji to pravo ne ostvaruju po nekoj drugoj osnovi. Bonovi će se izdavati u Općini Kostrena od 20. kolovoza do 30. rujna, a moći će ih se iskoristiti do 31. listopada ove godine u knjižarama Školska knjiga, Hoću knjigu i Narodne novine. Kako bi ostvarili pravo na bon, učenici su dužni dostaviti uvjerenje o prebivalištu (potvrdu MUP-a ili osobnu iskaznicu) i potvrdu o upisu u školsku godinu 2020./2021.


Za stipendije 477 tisuća kuna

Brojnim pogodnostima treba dodati i 59 stipendija za što je u proračunu osigurano 477 tisuća kuna. Prema kriteriju izvrsnosti, stipendije dobivaju 22 učenika i 31 student. Dodijeljene su i tri stipendije za učenike slabijeg imovinskog stanja te tri studentske stipendije za deficitarna zanimanja. Učeničke stipendije iznose 500 kuna mjesečno i isplaćuju se za devet kalendarskih mjeseci. Studentske stipendije dodijeljene prema kriteriju izvrsnosti iznose 700 kuna mjesečno i isplaćuju se za deset kalendarskih mjeseci. Nešto izdašnijim iznosom stipendiraju se studenti u kategoriji deficitarnih zanimanja. Stipendiju u iznosu od 1.200 kuna primaju studenti koji studij pohađaju na području Primorsko-goranske županije te 2.500 kuna studenti koji studiraju izvan PGŽ-a.

Korisnicima koji su udžbenike ili potrepštine za srednju školu nabavili u nekoj drugoj knjižari ili putem online prodaje nadoknadit će se troškovi uz predočenje originalnoga R1 računa, na ime podnositelja zahtjeva. Zahtjev za nadoknadu troškova može se podnijeti najkasnije do 31. listopada.


Računu R1 potrebno je priložiti uvjerenje o prebivalištu ili osobnu iskaznicu učenika, potvrdu škole koju učenik pohađa te broj računa na koji će se obaviti uplata, odnosno povrat sredstava.Učenicima prvog razreda OŠ Kostrena Općina daruje bon u iznosu od 300 kuna za kupnju školskih potrepština u knjižarama Školska knjiga, Hoću knjigu i Narodne novine. Poklon bonovi učenicima će se podijeliti na prigodnoj svečanosti u povodu početka nove školske godine.


Prijevoz do škole


Učenicima koji su korisnici programa socijalne skrbi, Općina Kostrena će osigurati dodatne nastavne materijale – radne bilježnice, likovne mape i slično, do punog kompleta, a prema popisu OŠ Kostrena, koje će preuzeti u školi u prvom tjednu održavanja nastave.


Iako još nije donesena odluka Ministarstva o sufinanciranju prijevoza učenicima srednjih škola sa 75 posto cijene mjesečne autobusne karte, Općina Kostrena će kao i prethodnih godina sufinancirati 25 posto iznosa troška mjesečne karte svim redovnim učenicima srednjih škola za period od rujna 2020. do lipnja 2021. godine. Obavijest o izdavanju potvrda objavit će se naknadno, a kako bi ostvarili ovo pravo, učenici su dužni dostaviti dokaz o prebivalištu, odnosno potvrdu MUP-a ili osobnu iskaznicu i potvrdu o upisu u školsku godinu 2020./2021.