Svečana sjednica

FOTO Jelenje proslavilo Mihoju. Marčelja: Idemo pravim putem, ponosimo se njime

Sanja Gašpert

Foto: A. MAKSIMOVIĆ

Foto: A. MAKSIMOVIĆ

Svečana sjednica Općinskog vijeća Jelenja u povodu blagdana sv. MihovilaJELENJE – Danas slavimo trideset godina naše Općine. Ponosimo se Jelenjem – zajednicom koja se ravnomjerno razvija u svim našim naseljima, prednjači u infrastrukturi za osnovnoškolsko obrazovanje i koja će kroz dvije godine pružiti vrhunsku infrastrukturu za naše vrtićarce.


Foto galerija: Jelenje: Svečana sjednica Općinskog vijeća Foto: Angela Maksimović


Tada ćemo s ponosom reći da smo pravi prijatelji djece i obitelji. Naš zavičaj je financijski i materijalno prvi put napredovao od 1998. do 2013. godine, kroz stabilnu vlast i realizaciju brojnih projekata. Najznačajniji projekt je svakako izgradnja Trga mlikarice i poslovnog centra koji svake godine donosi značajna sredstva u naš proračun i koji je poboljšao i pretvorio Dražice u centar naše lokalne zajednice.


Novi investicijski ciklus započeo je 2017. godine, kada smo uz stabiliziranje financija nastavili graditi generacijske projekte.
Projekti poput nove škole, reciklažnog dvorišta, obnovljene zdravstvene stanice, a uskoro i novog vrtića, ostaju u nasljeđe. Jedinica lokalne samouprave postoji da stvara nove vrijednosti za svoje stanovnike.Naše projekte su sufinancirali Republika Hrvatska, Primorsko-goranska županija, nadležna ministarstva, kao i Europska unija, što pokazuje da idemo pravim putem, rekao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jelenja održanoj u povodu Dana Općine Jelenje i blagdana sv. Mihovila, zaštitnika jelenjske Župe i Općine, poznatijeg kao Mihoja.


Projekt kanalizacije


Marčelja je za sljedeće razdoblje najavio izgradnju novog vrtića u Podhumu sa svom pripadajućom infrastrukturom, kao i osnivanje zasebne ustanove koja će se brinuti o najmlađim sumještanima. – Želimo da obitelji s djecom imaju kvalitetne uvjete za život, od predškole do osnovnoškolskog obrazovanja, sporta i kulture, istaknuo je Marčelja.Također, dodao je kako Općina Jelenje prati trendove transparentnosti.


– Od 2017. godine postavili smo visoke standarde i primamo izvrsne ocjene. Naš proračun je otvoren za građane, a isplate iz proračuna redovito ažuriramo na tjednoj bazi, među rijetkima u Hrvatskoj. Iduće godine idemo korak dalje, omogućavajući da se isplate iz proračuna vide i za naša poduzeća i ustanove.


Radujem se svakom napretku zajednice i svakom realiziranom projektu. U nadolazećem periodu planiramo još izgraditi novo dječje igralište u Lukežima, do kraja asfaltirati dionicu cestu od Zoretića do Kukuljana, započeti s projektom kanalizacije, oplemeniti šljunčaru Dubina solarnim panelima, proširiti e-usluge, završiti projekt katastarske izmjere i nastaviti biti transparentna sredina koja privlači investitore. Hvala Općinskom vijeću koje podržava sve planirane projekte, a stabilna većina garantira njihovu realizaciju, rekao je Marčelja.


Uzvanicima na svečanoj sjednici prikazan je i kratki film o Općini Jelenje, uz opis projekata realiziranih u protekla tri desetljeća, kao i osvrt na ostvareno u razdoblju između dvije sjednice. U ime načelnika i gradonačelnika riječkog prstena, nazočnima se obratio načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić, koji je istaknuo kako je Općina Jelenje u protekla tri desetljeća postala mjesto ugodno za život i rad.– Razvijali ste se u svim segmentima, a posebno vas treba istaknuti po značajnim ulaganjima u djecu i mlade, uz novoizgrađenu školu i vrtić kojemu predstoji proširenje, rekao je Vranić.


Suradnja sa Županijom


Sjednici je nazočio i zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula, koji je istaknuo jako dobru suradnju Primorsko-goranske županije i Općine Jelenje u nadi da će se ona nastaviti i u budućem razdoblju.


– Vama znanja i ideja ne nedostaje i to je garancija da će Općina Jelenje ići naprijed, rekao je Mamula.


U glazbenom dijelu svečane sjednice nastupilo je Kulturno-umjetničko društvo Zvir Jelenje, točnije Vokalna skupina i folklorna skupina Zvira. KUD Zvir najstarija je udruga u kulturi na jelenjskom području, koja ove godine slavi pedesetu obljetnicu rada. Njeguje grobničku tradiciju pjesmom, plesom i oživljavanjem starih običaja, a nezaobilazan je i njihov doprinos na rekonstrukciji blagdanskog grobničkog oblačila.Javna priznanja Općine Jelenje


Najsvečaniji trenutak sjednice bila je dodjela javnih priznanja za iznimna postignuća i doprinos od osobitnog značaja za razvitak i ugled Općine Jelenje. Počasna građanka Općine Jelenje je doktorica Arifa Mahmić, Nagradu pojedincu za životno djelo dobio je vlč. Ivan Milardović, Nagradu pojedincu za uspjehe u prethodnoj godini Ivan Juretić, Nagradu kolektivu za doprinos razvoju Općine Jelenje Kulturno-umjetničko društvo Zvir Jelenje, a Nagradu najboljem učeniku Osnovne škole Jelenje-Dražice Luka Radić.U ime svih nagrađenih zahvalio se vlč. Milardović, koji je u svom kratkom, ali vrlo emotivnom govoru rekao kako »ovdje nismo radi sebe, kako bismo uživali u samohvali, nego zbog drugih ljudi, ove nagrade su naše, zajedničke. Meni su na srcu oni koji su u najvećoj potrebi i ova je nagrada za njih i zbog njih«, rekao je vlč. Milardović.