Dodatni kapaciteti

Dvije grupe jasličara u novom će vrtiću Baredice mjesto naći najkasnije 1. listopada

Helena Fogas

Do kraja tjedna trebali bi biti gotovi građevinski radovi, slijedi opremanje prostora i izdavanje dozvola za početak rada. Bude li sve teklo po planu, vrtić će vrata otvoriti između 15. rujna i 1. listopadaRIJEKA – U cilju povećanja obuhvata riječke djece jasličke i vrtićke dobi programom predškolskog odgoja i obrazovanja, na Baredicama će biti uređeni prostori za prihvat dvije jasličke skupine. Radi se o objektu koji je nekad bio dječji vrtić, a u zadnje je vrijeme bio u funkciji područnog odjela Centra za odgoj i obrazovanje.


Uskoro opremanje prostora


Kako teče uređenje ovih novih prostora Dječeg vrtića Rijeka na Zametu, provjerili su zamjenici riječkoga gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski te ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin i voditeljica Centra predškolskog odgoja Zamet Alida Anić sa suradnicima.


Prilikom obilaska Baredica istaknuto je da se do kraja tjedna planira izvođenje građevinskih radova vrijednih 80 tisuća kuna s uključenim PDV-om. Sredstva su osigurana za uređenje prostora koji se sastoji od dviju prostorija za smještaj odgojnih skupina, hodnika, novog sanitarnog čvora te kuhinje. Po dovršetku radova, montirat će se nabavljeni namještaj i oprema.
Također, navedeno je da je Dječji vrtić Rijeka uložio 225 tisuća kuna proračunskih sredstava za opremanje prostora u Podcentru predškolskog odgoja (PPO) Baredice potrebnim namještajem za odgojne skupine, opremanjem kuhinje potrebnim uređajima, klima uređajima te didaktičkim materijalom i sitnim inventarom za rad s djecom. Isto tako, na godišnjoj razini je dodatno osigurano iz proračunskih sredstava 568.700 kuna za rashode za zaposlene u PPO-u Baredice, odnosno za četiri odgojitelja te jednog pomoćnog kuhara-spremača.


Nakon dovršetka radova i opremanja slijedi izdavanje potrebnih dozvola za početak rada novog vrtića te se početak rada vrtića, bude li izdavanje dozvola teklo prema planu, očekuje između 15. rujna i 1. listopada.


Uređenjem novih prostora na Baredicama te dodatnih kapaciteta u vrtićima Oblačić i Delfin ove jeseni će se broj mjesta u jasličkim skupinama povećati za nešto više od 40 djece. Novi jaslički kapaciteti koji su pred skorim otvaranjem, ali i planirano otvaranje vrtića u Kampusu na Trsatu, dio su napora Grada Rijeke u cilju smanjenja broja neupisane djece jasličkog uzrasta u gradske vrtićke ustanove.


Zametska knjižnica


Na sličan su način prošle godine tijekom ljeta uređeni dodatni jaslički kapaciteti u postojećim vrtićima te je zaposleno 25 novih odgojitelja, a to se odrazilo i na rezultate upisa ove godine i bitno manji broj neupisane djece. Naime, trenutno je bez mjesta u predškolskoj ustanovi 125 djece jasličke dobi, odnosno 115, budući da su roditelji desetero djece odbili mjesto u jaslicama jer im ne odgovara lokacija koja im je ponuđena.


Usporedo s izvođenjem radova na Baredicama traju pripreme za početak uređenja novih prostora za dosadašnje korisnike područnog odjela Centra za odgoj i obrazovanje, djecu i mlade s teškoćama u razvoju. Dosadašnji korisnici Odjela Baredice, teško pokretna djeca i mladi, dobit će njihovim potrebama primjerenije prostore veličine dvjestotinjak metara četvornih u prostoru nekadašnjeg Ogranka Zamet Gradske knjižnice Rijeka.