Priznanje Marku Fabiću

Doktor tehničkih znanosti radi čuda. Istrijan s riječkom adresom stvara najbolji džin na svijetu

Vladimir Mrvoš

Marko Fabić / Snimio Vladimir MRVOŠ

Marko Fabić / Snimio Vladimir MRVOŠ

Do sad je u ovoj "inovativnoj konobi" stvoreno više od dvadeset vrsta rakija i likera, a prestižna nagrada za gin nije jedino svjetsko priznanje koje je osvojila mala radionica iz sela Veleniki

RIJEKA – ALDO 52 – Aged Barreled Gin – Solera Reserve proglašen je u Francuskoj, u Lyonu najboljim ginom na svijetu u konkurenciji od čak 8.768 uzoraka. Iza ovog gina stoji Istrijan s riječkom adresom Marko Fabić, inače doktor tehničkih znanosti koji osim što uživa u prenošenju novih znanja studentima, ima strast i zadovoljstvo u inovativnosti proizvodnje novih “tekućih” ukusa za nepce.


– Naša priča započinje sredinom 19. stoljeća na crvenoj istarskoj zemlji gdje se i sad nalazi mala proizvodnja rakija i likera Sempervivum u selu Veleniki svega 4 km od grada Poreča. Za istarskog težaka na siromašnoj crvenoj zemlji bogatoj kamenom predstavljao je svaki dan izazov za život koji je bio ispunjen teškim radom u vinogradima, maslinicima i poljima na kojima je kultivirao plodove sa škrtim i neizvjesnim unosom, ali s neizostavnom vrhunskom kvalitetom, kaže Fabić.


Proizvodnja ukusa koji osvajaju svijet, nalazi se u originalnoj istarskoj konobi staroj preko 150 godina gdje je ujedno moguće degustirati sve proizvode i to besplatno. Do sad je u ovoj “inovativnoj konobi” stvoreno više od dvadeset vrsta rakija i likera, a prestižna nagrada za gin nije jedino svjetsko priznanje koje je osvojila mala radionica iz sela Veleniki. Naime, uz ostala pića i rum iz ove “tekuće radionice”, već je dobio prestižnu svjetsku nagradu u velikoj međunarodnoj konkurenciji.