Kanoćal

Damir Cupać: Dobersnel – čovjek široke ruke

Damir Cupać

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Bivši gradonačelnik Vojko Obersnel bio je široke ruke u zadnjih pola godine mandata jer je osmero veličanstvenih zaposlenika gradske uprave nagradio s više od 100.000 kuna u bruto iznosuBivši gradonačelnik Vojko Obersnel bio je široke ruke u zadnjih pola godine mandata jer je osmero veličanstvenih zaposlenika gradske uprave nagradio s više od 100.000 kuna u bruto iznosu. Dade se to iščitati iz odgovora koji je poduže čekala od njegovog nasljednika Marka Filipovića gradska vijećnica Iva Rinčić. Naime, u jeku štrajkova koji su se poput požara proširili gradskim ustanovama, a onda i gradskim poduzećima, ili je bilo najava da će se štrajkati, javili su se signali da bi mogla u štrajk i gradska uprava. Problem u toj najavi je bio što je bila riječ o anonimnoj grupi ljudi koji su se predstavljali kao zaposlenici gradske uprave i koji su upozorili da su radnici Korza 16 potplaćeni, pale su i teške optužbe na sindikalno vodstvo, a upozoreno je i da dok većini ne cvjeta cvijeće, nekima su šljive, bogami, dobro rodile.


Ponukana tim navodima gradska vijećnica Rinčić na Aktualnom je na satu Gradskog vijeća pitala koliko je nagrada, bonusa i drugih oblika financijskih stimulacija isplaćeno tijekom 2021. godine. Gradonačelnik Filipović odgovorio je kao iz topa da ne zna za prvih šest mjeseci 2021. godine jer on tada nije bio na čelu Grada, a da je u drugih pola godine od kada je nakon lokalnih izbora preuzeo kormilo isplaćena samo jedna nagrada i to radniku Zavoda za informatičku djelatnost koji je bio zadužen za izdavanje onih nesretnih COVID propusnica čije je izdavanje za prelazak granica gradova i općina nametnuo Nacionalni stožer. Tom nesretniku koji se morao ubiti od posla zbog sulude odluke Nacionalnog stožera isplaćeno je 7.500 kuna bruto.No, gradska vijećnica Rinčić bila je uporna pa je inzistirala da joj se odgovori što se po tom pitanju bonusa i nagrada događalo u prvih šest mjeseci 2021. godine. Gradska vlast najtransparentnijeg grada poručila je preko predsjednice Gradskog vijeća da će se odgovoriti, ali da je riječ o podacima koji sadrže i osobne podatke, a u smislu odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) i Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka te nužne procjene zakonitosti obrade osobnih podataka u kontekstu ovih propisa te dodatno uzimajući u obzir činjenicu da se pitanja i odgovori na vijećnička pitanja objavljuju na službenim mrežnim stranicama Grada Rijeke, zatraženo je službeno mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka. Rinčić je primijetila s potpunim pravom da joj je neshvatljivo da se odredbe još jedne lude odluke odnose i na isplate javnog novca. I s tom primjedbom teško se ne složiti. Ali strpljen, spašen. I onda je stigao odgovor o osmero veličanstvenih radnika riječke gradske uprave koji su najbolji dokaz da je gradonačelnik Obersnel prije odlaska u mirovinu bio široke ruke. Iskoristio je gradonačelnik Filipović priliku i za lagani prijekor vijećnice Rinčić, pojasnivši da se tu ne radi o nagradama i bonusima, već se radi o isplaćenim dodacima za uspješnost na radu koji su isplaćeni temeljem izdanih rješenja, a sukladno kriterijima propisanim Pravilnikom o kriterijima za utvrđivanje natprosječnih rezultata u radu i načinu isplate dodatka za uspješnost na radu koji je donio gradonačelnik Grada Rijeke temeljem članka 13. Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Ajde. Nastavlja se dalje da je člankom 13. Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisano da za natprosječne rezultate u radu službenici i namještenici mogu ostvariti dodatak za uspješnost na radu, koji može iznositi godišnje najviše tri plaće službenika ili namještenika koji ostvaruje dodatak.

Baš lijepo da je ta mogućnost iskorištena i to u gradu koji negdje od 2008. ne isplaćuje božićnice i regrese zbog krize koja je očito postala vječna kategorija i u gradu koji sve te silne godine nije povećavao plaće radnicima Korza 16. Nema dovoljno prostora kako bi se navele sve odlike ovih gradskih udarnica i udarnika pa valja navesti da je, prema redoslijedu, isplaćivano po čovjeku u bruto iznosu: 7.369,42 kuna, 13.357,36 kuna, 7.006,65 kuna, 7.746,10 kuna, 7.812,80 kuna, 7.089,56 kuna, 23.342,96 kuna, 39.557,96 kuna. Valja se nadati da su nekima podijeljene i značke udarnika s obzirom na isplaćene iznose. Jedino čudi da se bivši gradonačelnik Vojko Obersnel nije sjetio one priče kada je heroj socijalizma Alija Sirotanović oborio svjestki rekord u iskopavanju ugljena, davne 1949. godine. Kaže legenda da ga je primio Tito i da ga je pitao što želi za taj podvig, a skromni Alija je rekao da samo želi veću lopatu. Alija je znao da nije sve u parama. Ili ipak je.