Županija iznijela svoju stranu priče

Zašto je smijenjen? ‘Boras Mandić je svoj prijedlog o online nastavi samoinicijativno objavio kako zaključak Stožera’

Barbara Čalušić

Marko Boras Mandić / Snimio SERGEJ DRECHSLER

Marko Boras Mandić / Snimio SERGEJ DRECHSLER

Radi se o prijedlogu odluke sredinom listopada kada je u Županiji bilo svega oko 40 dnevno zaraženih građana, a u osnovnim i srednjim školama iznimno mali broj djece – svega nekoliko učenikaRIJEKA – Iz Primorsko-goranske županije stiglo je reagiranje na priopćenje vijećnika županijske Skupštine iz Akcije mladih koji su zatražili ostavku župana Zlatka Komadine ako se pokaže da su izmjenama odluka Stožera civilne zaštite PGŽ-a, koje je zatražio od sada već bivšeg načelnika Marka Borasa Mandića, ugroženi životi i zdravlje građana.


Akcija mladih u svom je priopćenju objavila odgovor koji su dobili od dožupana Borasa Mandića u kojem on na županov zahtjev za izmjenama zaključka Stožera tvrdi da se zaključci Stožera ne mogu naknadno mijenjati, niti župan može zahtijevati naknadne izmjene. U dožupanovu dopisu Akciji mladih nije jasno koje je zaključke župan Komadina tražio da naknadno budu izmijenjeni, pa u PGŽ-u smatraju da zbog potpunog informiranja javnosti trebaju dopuniti dijelove koji su u ovoj priči u nastavcima oko smjene Borasa Mandića s čela Stožera ostali nedorečeni.


Nelagoda i nezadovoljstvo


– Naime, radi se o prijedlogu odluke koja se dostavljala Nacionalnom stožeru s prijedlogom o uvođenju online nastave u Primorsko-goranskoj županiji sredinom listopada ove godine kada je u Županiji bilo svega oko 40 dnevno zaraženih građana, a u osnovnim i srednjim školama iznimno mali broj djece – svega nekoliko učenika. Bivši načelnik Stožera, bez prethodnog konzultiranja i traženja mišljenja struke, osnivača, ravnatelja škola i lokalnih stožera civilne zaštite zaključio je samoinicijativno o potrebi uvođenja online nastave i s tim zaključkom izlazi u javnost. Takva je samovolja bila pogrešna i nepotrebna, tim više što je prijedlog odluke bio suprotan i tadašnjem stavu Ministarstva znanosti i obrazovanja, HZJZ-a i vodećih epidemiologa. U javnom je prostoru Marko Boras Mandić svoj prijedlog odluke prezentirao kao zaključak Stožera. Takvim ishitrenim i samoinicijativnim postupanjem bivšeg načelnika Stožera nastala je nelagoda i nezadovoljstvo u javnosti te je posljedično narušen ugled i profesionalnost Stožera u čijem sastavu osim načelnika savjesno i stručno djeluju ostali članovi kao relevantni i stručni ljudi iz sustava civilne zaštite i zdravstva Primorsko-goranske županije.
Župan je u tom trenutku imao pismeno očitovanje svih ravnatelja osnovnih i srednjih škola kojima je PGŽ osnivač, kao i mišljenje struke, osnivača i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Struka je tada podsjetila da je nastavni proces vrlo složen sustav i da promjena modela rada iziskuje vrlo kvalitetnu i sveobuhvatnu komunikaciju svih dionika u sferama odlučivanja, a posebno u vrijeme krize kada je pravovremena, istinita, profesionalna i ljudska komunikacija sa svim dionicima u procesu donošenja odluka iznimno važna.


Osnivanje i zadaća Stožera


U PGŽ-u još jednom podsjećaju kako sukladno zakonskim propisima izvršno tijelo regionalne samouprave odlukom osniva Stožer i imenuje načelnika, zamjenika i sve članove te da je sukladno svojim ovlastima župan Komadina donio odluku o sastavu Stožera i načelnika Stožera. Uz potpuno uvažavanje djelokruga rada, pojašnjavaju u PGŽ-u, Stožer civilne zaštite PGŽ-a je, između ostalog, i savjetodavno tijelo župana kojeg mora informirati o svim odlukama i postupanjima dok sukladno zakonskim odredbama radom Stožera rukovodi načelnik Stožera, a kada se proglasi velika nesreća, rukovođenje preuzima izvršno tijelo jedinice područne (regionalne) samouprave.
– U konkretnom slučaju, nakon što je ministar zdravstva u ožujku ove godine proglasio epidemiju, župan kao čelnik izvršnog tijela regionalne samouprave, po sili zakona, postao je osoba koja je nadležna i odgovorna za koordiniranje rada i donošenje odluka Stožera, poručuje se u reagiranju PGŽ-a.

 


Neka javnost zaključi


Kada se uzme u obzir sve navedeno što je i utemeljeno na zakonskim odredbama, molimo javnost, a potom i medije da sami izvuku zaključke o postupanju bivšeg načelnika Stožera i razlozima zašto je zamjenik župana Marko Boras Mandić izgubio povjerenje župana u obnašanje ove važne funkcije i odgovornosti. Mislimo da je u ovim uvjetima života i rada iznimno bitno stručno postupanje u interesu svih nas te da nema mjesta dnevnom politikanstvu i samopromociji. Zaključno, Stožer civilne zaštite je prvenstveno stručno, operativno i koordinativno tijelo za provođenje mjera i aktivnosti zaštite u velikim nesrećama i katastrofama, kao i pandemijama u kojoj se trenutačno nalazimo. Nije prostor za samovolju, ishitrenost, nerazumnost i nekomunikativnost, već sasvim suprotno – prostor komunikacije te uvažavanje drugog i trećeg mišljenja svih onih koji mogu pridonijeti kvaliteti rada Stožera, ističe se u reagiranju Primorsko-goranske županije.