Vasilić i Boras Mandić nisu nezadovoljni

PGS i Unija Kvarnera dobili su povjerenje birača i zalog za lokalne izbore

Damir Cupać

Snimio Vedran Karuza

Snimio Vedran Karuza

Optimistični smo zbog ukupnog broja osvojenih glasova, a bez sigurnih glasova ostali smo i bez izbornog inženjeringa jer su Matulji, gdje bi postigli dobar izborni rezultat, prebačeni u 7. izbornu jedinicu, izjavio je VasilićRIJEKA  Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić i predsjednik Unije Kvarnera Marko Boras Mandić zahvalili su svim biračima koji su izašli na parlamentarne izbore, izrazivši zadovoljstvo rezultatom u 8. izbornoj jedinici, ali i žal zbog činjenice da je PGS-u izmaknuo saborski mandat zbog nedostajućih 50-ak glasova.


– Zahvaljujem se našim partnerima, prije svega IDS-u i Uniji Kvarnera, jer smo u dobroj atmosferi odradili cijele izbore. Mi smo kao regionalni blok u Primorsko-goranskoj županiji dobili 7.732 glasa što je znatno više nego u prijašnjim izbornim ciklusima. Vide se da imamo stabilno biračko tijelo što je odlična podloga za lokalne i regionalne izbore. Naš regionalni blok izaći će zajedno na njih i vjerujemo da će se broj onih koji nas podržavaju poduplati. Zadovoljan sam i brojem preferencijskih glasova koje sam osvojio jer je njih za 50 posto više nego prije četiri godine. To je ocjena birača za moj politički rad i ocjenom sam zadovoljan. Nezadovoljni smo zbog toga što smo očekivali tri mandata i parlamentarni status PGS-a, a što se nije dogodilo. Optimistični smo zbog ukupnog broja osvojenih glasova, a bez sigurnih glasova ostali smo i bez izbornog inženjeringa jer su Matulji, gdje bi postigli dobar izborni rezultat, prebačeni u 7. izbornu jedinicu, izjavio je Vasilić. On je dodao da se ne ljuti na IDS, ali da je činjenica da je u Istri puno veća IDS-ova biračka baza koja je presudila kada je riječ o preferencijskim glasovima koji su rezultirali da za malo dobiju drugi saborski mandat.


Snimio VEDRAN KARUZA


Marko Boras Mandić čestitao je SDP-u kao izbornom pobjedniku u 8. izbornoj jedinici, a HDZ-u na pobjedi u 7. izbornoj jedinici i ukupnoj pobjedi.
– Vidljivo je da su birači na Kvarneru prepoznali regionalnu koaliciju. Osvojili smo oko 2.000 glasova više nego prije četiri godine, s tim da su Matulji izbornim inženjeringom prebačeni u 7. izbornu jedinicu. A dobili smo Bakar i Novi Vinodolski. Zato smo u konačnici zadovoljni jer postoji zalog i povjerenje birača kada je riječ o regionalnoj opciji. Podsjetio bih da su zadnjih 20 godina regionalne opcije u nepovoljnoj poziciji koja je rezultat izbornih zakona koje su krojile velike stranke, SDP i HDZ. Slikovito bih pojasnio da su nam oduzeli pola terena i od nas se očekuje da zabijemo gol s 50 metara. Našoj koaliciji je za treći mandat nedostajalo 50-ak glasova, a da su Matulji ostali u 8. izbornoj jedinici sigurno bi ga mi dobili, a HDZ bi ostao bez jednog mandata. Kada je riječ o ukupnim rezultatima, svega pet zastupnika je iz liberalnog centra, a sve ostalo je previše lijevo ili previše desno. Moja je ocjena da to nije dobro, rekao je Boras Mandić.


Kada je riječ o postizbornom raspletu, Vasilić ne isključuje opciju novih izbora.


– U ovom trenutku najizglednija varijanta su novi izbori. Jako je teško očekivati dogovor HDZ-a i liberalnih stranaka koji su s njima bili u koaliciji i Domovinskog pokreta. Ne znam kako će liberalni zastupnici pristati na zahtjeve Domovinskog pokreta, naročito kada je riječ o svjetonazorskim pitanjima. Uvjet neprihvaćanja saborskih zastupnika srpske nacionalne manjine je takav kao da nismo u 21. stoljeću. S druge strane, manjinska vlada SDP-a i partnera bila bi jako kratkog roka, uvjeren je Vasilić.


Boras Mandić je mišljenja da ne bi isključio da se vlada na neki način ipak formira jer ne isključuje nedostatak društvene empatije dijela onih koji su dobili mandate i koji neće riskirati pozicije koje su dobili ulaskom u Sabor.