Kritike vladajućoj stranci

Beljak: HDZ treba zabraniti i još lustrirati

Tihana Tomičić

Najoštrijim riječima obrušili su se čelnici Amsterdamske koalicije na HDZ, premijera i ministre koji, umjesto da sjede u Vladi, obilaze Liku uoči izbora za Županijsku skupštinu i troše državne resurse na svoju kampanju / Snimio Ivica TOMIĆ

Najoštrijim riječima obrušili su se čelnici Amsterdamske koalicije na HDZ, premijera i ministre koji, umjesto da sjede u Vladi, obilaze Liku uoči izbora za Županijsku skupštinu i troše državne resurse na svoju kampanju / Snimio Ivica TOMIĆ

Evo mi smo u Rijeci jer imamo pauzu u Saboru, i baš smo se pitali zašto imamo ove slobodne dane, a onda smo shvatili: pa to je zbog izbora u Ličko-senjskoj županiji na koje su se sjatili svi ministri HDZ-ove Vlade. Svaka županija je bitna, ali ovo njihovo razvažanje službenim autima uokolo za radnoga vremena, apsolutno je nedopustivo, rekao je BeljakRIJEKA Najoštrijim riječima obrušili su se čelnici Amsterdamske koalicije na HDZ, premijera Andreja Plenkovića i njegove ministre koji, umjesto da sjede u Vladi i rade svoj posao u radnom vremenu, obilaze Liku uoči izbora za Županijsku skupštinu i troše državne resurse na svoju kampanju.


A šef HSS-a Krešo Beljak sve je završio konstatacijom da tu »uhljebničku stranku kad izgubi vlast treba zabraniti, i još nad njima provesti lustraciju«


– se  


Amsterdamska koalicija, Boris Miletić, Anka Mrak Taritaš, Krešo Beljak i Tea Mičić, snimio Ivica TOMIĆ


Amsterdamska koalicija, Boris Miletić, Anka Mrak Taritaš, Krešo Beljak i Tea Mičić, snimio Ivica TOMIĆ

– Koliko znam, moj ručni sat još uvijek radi, a koštao je samo 750 kuna, za razliku od sata HDZ-ovog kandidata Marijana Kustića, za kojega on nije ni znao da ga ima, ni koliko košta, a košta 60.000 kuna, rekao je Beljak. Mi smo ovdje, poručio je, da srušimo takav HDZ:


– Dok je takav HDZ na vlasti, pa makar i u najmanjem mjesnom odboru ili općini, a kamoli u državi, Hrvatska ne može naprijed. Oni su nam uteg oko nogu, i moj osobni prijedlog će biti da se toj uhljebničkoj i štetočinskoj stranci kad ostane bez vlasti zabrani djelovanje, i da se još provede lustracija, rekao je oštri Krešo Beljak.


Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a komentirala je pak slučaj Klancir, rekavši kako je od postupanja policije još gora reakcija premijera Plenkovića koji je rekao da u tome ne vidi ništa neobično.


– Ova Vlada vodi Hrvatsku putem orbanizacije, a jedina razlika imeđu Viktora Orbana i Plenkovića je u tome da Orban jasno govori o restrikcijama koje želi uvesti, a Plenković u svojim svilenim rukavicama jedno govori, a drugo radi, poručila je.


Šef IDS-a Boris Miletić upozorava da je HDZ odbio distancirati se od Orbana i Fidesza u klubu EPP-a – time se svrstao uz antieuropske i radikalno desne stranke, razarače Europe, poručio je.PGS-ovci su na Gornjem Zametu ugostili čelnike Amsterdamske, na druženju s članovima i građanima, odakle je zamjenik gradonačelnika i počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš poručio da obećaje da će u roku od dva tjedna Autotrolejova linija 3A biti vraćena u promet.– Sutra je Osmi mart, ali sedam žena neće ga dočekati, jer su ubijene u ovoj godini, a svaka peta žena doživjela je u Hrvatskoj seksualno napastvovanje. Za to vrijeme samo sedam posto počinitelja nasilja nad ženama dobiva u Hrvatskoj bezuvjetnu zatvorsku kaznu, kazala je pak PGS-ova kandidatkinja Amsterdamske koalicije za EP Tea Mičić-Badurina. Dodala je da skoro pola ginekologa u javnim bolnicama odbija vršiti pobačaje, a u nekim bolnicama taj je zahvat postalo nemoguće obaviti, kazala je, uz zaključak da su sve te brojke rezultat činjenice da politiku ove Vlade vodi Crkva, za koju se izdvaja 720 milijuna kuna godišnje – pet puta manje nego za znanstvene projekte.


Novinare je zanimao i komentar čelnika Amsterdamske koalicije o tome vjeruju li da će Milorad Pupovac doista napustiti vladajuću većinu, kako najavljuje:


– Mislim da neće, iako mu se divim na količini mržnje upravo iz HDZ-ovih redova koju može otrpjeti. Ali mislim da ipak neće, a za to postoje dva objašnjenja: ili iza toga postoji nešto što nama nije vidljivo, ili često ide u Amsterdam pa se vraća miran, jer on je uvijek miran. Ja na primjer kad odem u Amsterdam, vratim se miran, rekao je Krešo Beljak na to.