MARTINA ŠKARICA

Razgovarali smo s najboljom sommelierkom Istre i Kvarnera: “Najsretnija sam kad su gosti zadovoljni”

Edi Prodan

Domaćin natjecanja bila je Općina Svetvinčenat. Igor Klarić se plasirao iza Martine dok je treće mjesto zauzeo Josip Orišković

Presretna sam, u velikoj sam mjeri i iznenađena jer nisam se, baš se nisam nadala pobjedi. Smatram da su natjecanja, koliko god bila teška i neizvjesna, veliki izazov ali i mogućnost samospoznaje, dobivanja odgovora gdje se sa svojim znanjem nalazite. Puno sam, jako puno radila, svaki dan nakon posla satima sam učila i vježbala, i rezultat je došao. Kad sam se malo smirila od silne sreće koja me obuzela, ne naki sam način sama sebi rekla kako je ipak u mom životu mnogo toga nekako logično posloženo. Bat Marko je ugledni sommelier, on mi je uostalom bio voditelj “stručnog stožera” s kojim sam trenirala, a veliku sam podršku dobivala i od svojih kolega koji su mi u svakom kriznom trenutku vraćali samopouzdanje, I da, ono što je možda u najznačajnije u mom općenitom bavljenju ovim poslom – dolazim iz ugostiteljske obitelji.
Istaknula nam je to silno sretna Martina Škarica, aktualna pobjednica Prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera 2024. Riječ je o natjecanju koje je svoj eliminacijski dio imalo u Opatiji, u hotelu Ambasador. Na njemu je nastupilo 13 natjecatelja zaposlenih u renomiranim hotelskim kućama i restoranima Istre i Kvarnera. Nakon toga u polufinale se plasiralo osam natjecatelja, a u finalu, pred brojnom publikom, nadmetali su se uz Martina Škarica koja već tri godine radi u uglednom hotelu Ikador te još i Igor Klarić iz rovinjskog hotela Amarin kao i Josip Orišković iz dvorca Belaj. Prvenstvo je u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba te pod pokroviteljstvom TZ Istarske županije i TZ Kvarnera, i uz podršku TZ Svetvinčenat i Vinistre, održano u dvorcu Morosini Grimani. Domaćin natjecanja bila je Općina Svetvinčenat. Igor Klarić se plasirao iza Martine dok je treće mjesto zauzeo Josip Orišković.
– Jesam, zadovoljna sam i stoga što sam kao jedna od jako rijetkih žena koje nastupaju na ovakvim prvenstvima došla do pobjede, a sve zajedno je jako dobro djelovalo i kao poticaj za odlazak na druga natjecanja, pa tako i ona najzahtjevnija. Svakako, velik dio ovog uspjeha je nastao i zahvaljujući tome što sam u svojoj skoro desetogodišnjoj karijeri radila u vrhunskim objektima koji su mi omogućili jako mnogo novih spoznaja, a uz poznavanje vina, ponosna sam i na svoje poznavanje jela kao i pairing koji iz toga proizlazi, naglašava Škarica.
Ipak, iako je bila riječ o slavljeničkom razgovoru, dotakli smo se i problema. Oni su prije svega kadrovske prirode.
– Žalosti me što jako malo mladih upisuje ugostiteljska zanimanja. Mogućnosti za učenje i napredovanje su jako velike, uostalom i ja sam startala na konobarskim poslovima, da bih se kasnije razvijala u sommelierskim poslovima što mi je na kraju donijelo i ovu značajnu nagradu. Ono što je u našem poslu također jako važno, upoznavanje je drugih zemalja i njihovih vinskih kulture. Nedavno sam bila u Španjolskoj na području Valencije, tako da je i to jedan jako dinamični i zanimljivi dio našeg posla. Treba naprosto upisati srednju ugostiteljsku školu te se nakon nje permanentno, stručno usavršavati kako bi se došlo do najzabavnijih i najljepših dijelova našeg posla. Morali bismo se svi zajedno angažirati na popularizaciji zanimanja koja su našem turizmu toliko potrebna, naglašava Škarica.
Finalisti su svoje znanje i vještine iskazali u posluživanju pjenušca, ispravku vinske karte, dekantiranju vina, prepoznavanju vina i ostalih pića. Izvršni organizator Prvenstva bio je Emil Perdec, regionalni povjerenik HSK-a za Istru, a koordinator dr. Krešimir Mikinac, voditelj edukacije HSK-a. Nagrade najboljima uručili su Veljko Ostojić, predsjednik HSK-a i Emil Perdec.
– Na svom se poslu u Ikadoru susrećem sa svim elementima i fazama koje oblikuju vinsku kartu, odnosno ponudu vina. A ono što je najljepše, ono što nadahnjuje i što vrijedi svega što ulažemo u razvoj svojih znanja su – reakcije naših gostiju. Koliko god može zvučati kao fraza, ja sam istinski najsretnija na ovom svom poslu kad su gosti zadovoljni, kad vidite kako zahvaljujući radu naše kuhinje kao i nas koji im predlažemo kako vinima do kraja uzvisiti naručena jela i oni odlaze kući sretni, zaključila je naš razgovor Martina Škarica, sada i službeno najbolja sommelierka najznačajnije hrvatske eno-gastonomske regije, Istre i Kvarnera.