Općina Punat

Dodijelili sredstva brojnim udrugama; programima za opće dobro 700 tisuća kuna

Mladen Trinajstić

Folklorašima KUD-a Punat ove godine pripala najveća općinska potpora / Foto M. TRINAJSTIĆ

Folklorašima KUD-a Punat ove godine pripala najveća općinska potpora / Foto M. TRINAJSTIĆ

Najveću pojedinačnu potporu zaslužio je KUD Punat čiji je program prezentacije i očuvanja nematerijalne kulturne baštine, uz plan obilježavanja 50. obljetnice djelovanja, podržan sa 115 tisuća kunaPUNAT – Po provedenom postupku valorizacije prijavljenih projekata i programa za opće dobro, a koje kroz svoje djelovanje provode brojne kulturne, sportske i građanske udruge, načelnik Općine Punat Daniel Strčić donio je odluku o programima i projektima kojima su odobrena financijska sredstva iz ovogodišnjeg općinskog proračuna, a riječ je o ukupno 700 tisuća kuna. Temeljem javnog natječaja, Povjerenstvo za ocjenjivanje prijavljenih programa utvrdilo je prijedlog kojim će se raspoloživa sredstva raspodijeliti prema »prioritetnim područjima« javnih potreba u kulturi, sportu i programima civilnog društva.U onoj prvoj, »kulturnoj« kategoriji, najveću je potporu zaslužio KUD Punat čiji je program prezentacije i očuvanja nematerijalne kulturne baštine, zajedno s planom obilježavanja 50. obljetnice djelovanja Društva, podržan sa 115 tisuća kuna. Udruga Puntarske užance i Društvo mladih Fenix dobili su po 60 tisuća kuna, dok će Mažoretkinje otoka Krka, za svoj program promicanja i unapređenja bavljenja mažoret plesom, moći računati na 45 tisuća kuna. Udruga Sjeverni Jadran za program Burtižanje 2022. dobila je 20 tisuća kuna, isto koliko i udruga Puntarske užance za svoj program kreativne radionice Takajica. Kumpaniji Štorije za realizaciju novih predstava »Deveta zapovid« i »Pepeljuga« dodijeljeno je 17, a glumačkoj družini TMT 15 tisuća kuna. Multimedijalna udruga Krčka beseda dobila je 7, a Katedra čakavskog sabora Kornić za Ljetnu školu glagoljice 6 tisuća kuna. Udruzi Moj otok »na račun« kreativne radionice »Sačuvajmo baštinu« ide 5 tisuća, a Udruzi sopaca otoka Krka tisuću kuna manje. Na podršku iz općinskog proračuna od po dvije tisuće kuna u Puntu još mogu računati i članovi Foto kluba Krk, Udruga albanske nacionalne manjine otoka Krka i udruženje Tragom hrvatske baštine.


Najviše karatistima


Što se pak javnih potreba u sportu tiče, Općina će najvećim iznosom – 30 tisuća kuna – poduprijeti rad Karate kluba Krk Croatia. Lovačko društvo Orebica Krk, odnosno Lovna jedinica Jastreb za razvoj lovstva i očuvanje lovišta može računati na 15 tisuća, koliko ide i za godišnji program sportskih aktivnosti Boćarskog kluba Punat te za Društvo mladih Fenix. ŠRD Arbun Punat za organizaciju natjecanja u udičarenju i podvodnom ribolovu dobit će 10 tisuća, isto koliko i BBK Mirakul za ovogodišnje programe. ŠRD Arbun dodatnih 6 tisuća dobit će i za organizaciju Ribarskog dana, a već spomenutom Karate klubu pet dodatnih tisuća uplatit će se i za troškove ugošćavanja Krk kupa 2022. Po pet tisuća kuna usmjerit će se i aktivnostima Wakeboard kluba Krk i Šahovskog kluba Draga Rijeka za provedbu 17. ljetne škole šaha. Isti iznos ide i Atletskom klubu Krk za igraonicu i školu atletike, Nogometnom klubu Krk za školu nogometa, Društvu sportske rekreacije Zvrk za univerzalnu školu sporta, Košarkaškom klubu Krk za organizaciju treninga i utakmica za košarkaške ekipe svih uzrasta te NK-u Vihor Baška za natjecanja u 1. Županijskoj ligi i 2. Omladinskoj ligi.
Klub podvodnih aktivnosti Punat može pak računati na tri tisuće kuna, PD Obzova na dvije tisuće, koliko će dobiti i STK Malinska-Dubašnica. Udruzi Moj otok za organizaciju E-biciklijada osigurano je tisuću kuna, isto koliko je dobio i Športski streljački klub DUB Malinska za svoj program promicanja streljačkog sporta.


Osnaživanje penzića
Kod programa civilnog društva, najveću je potporu zaslužila Udruga umirovljenika Punat za Projekt edukacije i osnaživanja, kojemu je dodijeljeno 11 tisuća kuna. Udruga veterana Domovinskog rata otok Krk i Ogranak Matice hrvatske u Krku te Društvo mladih Fenix za projekt solidarnosti i organizacije slobodnog vremena mladih dobit će po 10 tisuća. Udruga maslinara Naška za edukaciju članova i građana dobit će 7,5 tisuća kuna, a Karate klub Krk Croatia za svoj projekt »Priprema pozor sad« 6 tisuća. Za program podrške osobama svih vrsta invaliditeta koji provodi Udruga invalida kvarnerskih otoka osigurano je pet tisuća kuna, isto koliko i za Udrugu žena operiranih dojki Nada Rijeka, za njezin program prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, odnosno Udrugu hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata otok Krk za redovne djelatnosti. Pet tisuća kuna dobit će i udruga Moj otok za projekt Moj Punat bez azbesta, dok će se UABA-i otoka Krka za projekt »Da se ne zaboravi« uplatiti 4 tisuće kuna. Tri tisuće dobit će Udruga pčelara Kadulja otok Krk za svoj program edukacije, a po dvije tisuće osigurano je za Udrugu slijepih PGŽ-a, UABA otoka Krka za izradu muzeološkog koncepta za stalni muzejski postav »Otok Krk u ratnim vihorima«.
Na isti iznos može računati i Klub liječenih ovisnika Gromače Krk, Društvo multiple skleroze PGŽ-a, Udruga navijača Rijeke Plavo bijeli otok Krk, Udruga gluhih i nagluhih PGŽ-a te Centar za aktivnosti i terapije uz pomoć životinja Moj prijatelj. Krčkom ogranku Pokreta za život, Auto klubu Krk, Društvu prijatelja Hajduka otok Krk, Udruzi osoba s mišićnom distrofijom PGŽ-a, udrugama motorista otoka Krka Griffons, odnosno FRMC, te udruzi Krizne radio komunikacije iz proračuna Općine Punat ove je godine osigurano po tisuću kuna.