Udruga pčelara "Kadulja"

Na “Mednom doručku” u OŠ Malinska-Dubašnica učili o životu pčela, medu i medarstvu

Mladen Trinajstić

Foto Milovan Kirinčić

Foto Milovan Kirinčić

Svi sudionici Mednog doručka naposljetku su iz ruku otočnih pčelara na poklon dobili staklenku medaČlanovi Udruge pčelara “Kadulja” otok Krk, u suradnji sa Osnovnom školom Malinska-Dubašnica organizirali su i povodom dana svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara ovog tjedna upriličili “Medni doručak”, događanje kojemu je cilj bilo predstavljanje pčelarstva i medarstva mališanima kao i njihovo poticanje na konzumaciju meda, prirodnog i zdravog proizvoda.


U programu su osim prvašića, koji su bili u središtu ovogodišnjih aktivnosti otočnih pčelara, sudjelovali i stariji osnovci koji su istog dana imali priliku poslušati prof. Daria Frangena s velikogoričkog učilišta, odnosno njegovo predavanje o životu pčela.


Osnovcima je o medu i medarstvu ali i pčelama u istoj prilici progovorio i Nedjeljko Mrakovčić, predsjednik Udruge pčelara “Kadulja” te ujedno čelnik Udruženja pčelarskih udruga PGŽ.
Medni doručak s Hrvatskih pčelinjaka projekt je Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.


Osim za razgovore i učenje o medu i pčelama, u ova je prigoda iskorištena i za druženje koje je obogaćeno bilo i glabenim nastupima malinskarskih osnovki i osnovaca.


Na koncu, edukativno druženje pčelara i osnovaca zaključeno zajedničkim doručkom odnosno uživanjem u palačinkama s medom i medenjacima, koje su za tu prigodu pripremile vrijedne školske kuharice.


Svi sudionici Mednog doručka naposljetku su iz ruku otočnih pčelara na poklon dobili staklenku meda.