Odlični rezultati

Krk nastavlja rušiti rekorde: Sezone se više neće uspoređivati s 2019. nego s 2022.

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Proteklog vikenda na području grada Krka i službeno je "uknjiženo" milijunto noćenjeKRK – Da se turizam na cijelom otoku, pa tako i na području grada Krka ove godine ubrzano vraća na već utabane staze »stare slave« te da pritom, kako sad već stvari stoje, na području najveće i najposjećenije turističke destinacije otoka Krka sve već ozbiljno miriše i na neke nove rekorde potvrđuje i podatak da je s proteklim vikendom na području grada Krka i službeno »uknjiženo« milijunto noćenje!


Vrijedno postignuće u obličju ostvarenog »prolaznog vremena« fizičkog turističkog prometa, s pravom zadovoljna i ponosna, predstavila nam je direktorica Turističke zajednice grada Krka Ivana Kovačić, koja se pohvalila i činjenicom da je taj respekta vrijedan rezultat ove godine ostvaren čak mjesec dana ranije no lani, u godini kojom su svi bili zadovljni, ali i koja je, objektivno gledano, ipak još daleko bila od one rekordne, 2019. godine.


Sjajna statistika


– Ove smo godine zapravo cijelog ljeta poravnati ili, preciznije rečeno, malo čak i bolji od praćenih i uspoređivanih pokazatelja posjećenosti i noćenja na području našeg grada iz 2019. godine, kaže Ivana Kovačić napominjući da se, kad su krčke statistike u pitanju, uvijek i isključivo govori o komercijalnom smještaju, dakle brojkama u koje nisu uvrštena noćenja prijatelja i »vikendaša«, a koja se sustavom Evisitor inače također pribrajaju tim pokazateljima.
– S 19. danom kolovoza u Gradu Krku zabilježili smo dugo čekano premašenje čarobne brojke milijuntog noćenja te smo na taj dan, s ostvarenih 1.001.897 noćenja, ostvarili 4-postotno premašenje datumski usporedivih brojki iz do sad rekordne 2019. Istovremeno, to je za čak 34 posto bolji rezultat od lanjskoga, govori nam čelnica krčkog TZ-a. U gradu Krku i njegovom okružju do sad je, kaže, ostvareno 177.288 dolazaka, što je 1,5 posto više no još do jučer »referentne« rekordne 2019. godine. A nju bi, nastave li se dosadašnji trendovi i u nastavku ljeta te u posezoni, ubuduće u uspoređivanju očito mogla zamjenjivati ova 2022. godina.


U komercijalnom smještaju najviše je noćenja ostvareno u kampovima, 429.808 (34 posto više no lani, ali i 4 posto više no 2019. godine). Po uspješnosti i zastupljenosti u ukupnom prometu potom slijede objekti u domaćinstvu u kojima je do 19. kolovoza ostvareno 423.726 noćenja, 5 posto više nego u 2019. godini. U hotelima je ostvareno 108.900 noćenja, čak 60 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali i 4 posto manje od broja hotelskih noćenja 2019. godine.


Nijemci dominiraju


Ivana Kovačić nam je predstavila i da su u dosadašnjih nepunih osam mjeseci na području grada, kao i do sada, brojnošću posjeta, ali i ostvarenih noćenja uvjerljivo dominirali Nijemci koji su Krčanima i ovog ljeta »donijeli« gotovo 40 posto ukupno ostvarenih noćenja. Na listu top deset u gradu najprisutnijih tržišta redom su se još uvrstili i Austrijanci, te Slovenci, Talijani, Nizozemci, Mađari, Česi, domaći gosti (s udjelom od 4,1 posto) te naposljetku i Slovaci odnosno Poljaci.


Napominjući da su sad već i više no odlični turistički rezultati rezultat zajedničkog rada, truda i nastojanja svih koji na bilo koji način pridonose turističkoj ponudi i sadržajima otočnog grada, direktorica krčkog TZ-a je uime svih iz ove ustanove čestitke i zahvale na izvrsnim rezultatima uputila »cijelom turističkom sektoru«.