Četvrti put

Krčka škola “Hrvatski kralj Zvonimir” obnovila status Škole ambasadora Europskog parlamenta

Mladen Trinajstić

Foto Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir Krk

Foto Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir Krk

Prema provedenoj vanjskoj evaluaciji za školsku godinu 2019./2020., krčka je srednja škola četvrti put zaredom obnovila svoj prestižni status Škole ambasadora Europskog parlamentaUnatoč, kako u krčkoj Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir kažu, nikad izazovnijoj školskoj godini, prema provedenoj vanjskoj evaluaciji za školsku godinu 2019./2020. ova je otočna srednjoškolska obrazovna institucija četvrti put zaredom obnovila svoj prestižni, i predanim radom zasluženi status Škole ambasadora Europskog parlamenta (za 2019./2020. godinu).


– Naše vrijedne učenice i učenici uključeni u taj program stekli su pritom status ambasadora i ambasadorica juniora, pohvalila nam se tim povodom njihova mentorica, Gordija Marijan, profesorica povijesti u SŠ Hrvatski kralj Zvonimir te već neko vrijeme i nositeljica statusa ambasadorice seniorke Europskog parlamenta.


Viceprvaci


– Osobito smo ponosni na plasman naše škole, točnije naših učenica i učenika uključenih u spomenuti program koji su, među polaznicima pedesetak škola uključenih u program poticanja i promicanja vrijednosti demokracije, ali i same Europske unije, po bodovima osvojenim u projektnom vrednovanju njihova rada zauzeli respekta vrijedno drugo mjesto, odmah iza ovogodišnjih nacionalnih šampiona iz Gimnazije Vukovar, zaključuju otočni prosvjetari predani europskome odgoju i obrazovanju mladih otočana, članica i članova četvrte generacije mladih ambasadorica i ambasadora Europskog parlamenta.


Informirani srednjoškolci
Program »Škola ambasador Europskog parlamenta« od školske se godine 2016./2017. provodi u svim državama članicama Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj. Europska parlamentarna demokracija, aktivno građanstvo i razumijevanje vlastitih prava i obveza državljana Europske unije niti su vodilje programa koji, svaka na svoj način, u djelo kontinuirano provodi svaka od u nj uključenih srednjih škola.


Cilj tog programa, objašnjavaju nam otočni ambasadori i ambasadorice, podizanje je razine informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i izgradnja njihove svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima te o pravima koja imaju kao europski građani.


Čvrste veze


Jedan od učinaka tog programa jest i stvaranje čvrstih veza između hrvatskih srednjih škola i Ureda Europskog parlamenta u našoj zemlji, a sve kako bi nastavnici i učenici postali što suvereniji u svojim ambasadorskim ulogama, svatko u svom školskom i lokalnom okruženju.


Učenici se tijekom provedbe programa uz pomoć mentora – ambasadora seniora – upoznaju s radom Europskog parlamenta i odgovornostima zastupnica i zastupnika koji Parlament predstavljaju, svaki u svojoj matičnoj državi članici.


Uz ostalo, krčku su srednju školu s ciljem upoznavanja i čim potpunijeg inforimiranja o »europskoj stvarnosti« u proteklim godinama posjećivali i neki od naših europarlamentarca pa su tako, uz ostale, s mladim otočankama i otočanima o svim aktualnostima imali zadovoljstvo »raspredati« i Ivan Jakovčić, Ruža Tomašić te Željana Zovko.


Krčki su srednjoškolci, k tome, u više navrata iskoristili priliku posjetiti i sjedište Europskog parlamenta u Strasbourgu.