Bežićne točke

Besplatan pristup internetu na čak 11 lokacija u Omišlju

Mladen Trinajstić

Inicijativom WiFi4EU u općinama diljem Europe promiče se besplatan Wi-Fi pristup za građane u javnim prostorimaOpćina Omišalj je u prvom krugu natječaja za bespovratna sredstva iz programa Europske komisije nazvanog »WiFi4EU« osigurala sredstva za nabavu i ugradnju opreme potrebne za svoje bežične pristupne točke. Riječ je o projektu u cijelosti financiranom sredstvima Europske unije, a njegova ukupna vrijednost (realizirana na području te krčke lokalne jedinice) iznosi 15.000 eura.


Inicijativom WiFi4EU u općinama diljem Europe promiče se besplatan Wi-Fi pristup za građane u javnim prostorima. Navedenim sredstvima Općina je obvezna osigurati visokokvalitetan pristup internetu, a vlastitim sredstvima potom i održavati postavljene pristupne točke, odnosno ondje instaliranu opremu.


Do prošle je godine tako na javnim površinama općine Omišalj bilo moguće pristupiti internetu na pet lokacija, a od svibnja ove godine, nakon potpisivanja ugovora za održavanje opreme te za usluge interneta, građanima i posjetiteljima najsjevernije krčke lokalne jedinice sveukupno je dostupno 11 pristupnih točaka za besplatni bežični pristup internetu, od kojih je osam vanjskih te tri unutarnje. Radi se o najfrekventnijim javnim površinama ili društvenim prostorima, ističu predstavnici Općine Omišalj, predstavljajući nam da je u Omišlju internetu tako odnedavno moguće pristupiti kod zgrade sjedišta općinske uprave na Trgu Prikešte, pored ureda Turističke zajednice, na Placi i na plaži Pesja te u zgradi omišaljskog Društvenog doma. U drugom naselju na području te krčke lokalne jedinice, u Njivicama, pristup internetu sad je moguć na Ribarskoj obali (i to na tri točke), na Placi, kod zgrade pošte te u i oko zgrade Društvenog centra Kijac.
Ukupna površina područja pokrivenosti signalom besplatnog bežičnog pristupa internetu općine Omišalj sada je oko 85 tisuća četvornih metara, na svim najfrekventnijim lokalitetima spomenutih dvaju krčkih naselja. Ukupna brzina pristupa je 110 Mbps. Za održavanje sustava bez kojeg je teško zamisliti svakodnevicu iz omišaljskog će se općinskog proračuna godišnje izdvajati 35 tisuća kuna.