Prigodna svečanost

Na Fakultetu u Iki promovirani novi specijalisti odjela hrane i pića

Aleksandra Kućel Ilić



IKA – Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, putem programa cjeloživotnog obrazovanja, promovirana je 11. generacija specijalista odjela hrane i pića, pod vodstvom prof. dr. sc. Slobodana Ivanovića, voditelja programa i stručnog tima suradnika. Uz voditelja studija prisutnima su se prigodnim riječima obratili dekanica Fakulteta prof. dr. sc. Sandra Janković, gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, direktor hrane i pića Turisthotela Zadar Zvonimir Župan, Dragica Lukin, predstavnica Hrvatskog kuharskog i slastičarskog saveza u ime stručnih suradnika i Fran Opsenica, predstavnik polaznika 11. generacije specijalista odjela hrane i pića.


– Konkurentnost hrvatskog turizma uvelike ovisi o konkurentnosti radne snage, obrazovanju i specijalizaciji kadrova u turizmu, a Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, kao jedina ustanova u RH u potpunosti orijentirana na edukaciju i znanstveni razvoj kadrova u području turizma i ugostiteljstva, zaslužan je za brojne generacije stručnjaka.


Kroz dosadašnje generacije program je završilo više od 400 polaznika koji su nakon stručnog usavršavanja za specijalista odjela hrane i pića stekli potrebna teorijska, ali i iskustveno-praktična znanja. Bivši polaznici izražavaju veliko zadovoljstvo stečenim znanjem o enogastronomskim trendovima, a najviše ističu praktične vježbe kroz koje se na inovativan način obrađuju aktualni problemi u ugostiteljstvu. Veliki dio polaznika u svojim je hotelskim kompanijama napredovalo na menadžerske pozicije, a kroz učinjenu analizu i povratne informacije bivših polaznika fakultet se može pohvaliti činjenicom da 30 posto rukovodećih pozicija u odjelu hrane i pića Hrvatske drže bivši polaznici SHiP-a.




Važnost obrazovanja i stalnog unapređenja ljudskih potencijala kroz nova znanja, vještine i kompetencije završenih studenata prepoznale su brojne hotelske kompanije poput Jadranke iz Malog Lošinja, Maistra, Turisthotel iz Zadra i brojnih drugih, kao i veliki niz privatnih ugostitelja i malih poduzetnika s područja cijele Hrvatske – priopćili su s FMTU-a.