Lokalni izbori

Mladen Prenc želi besplatan vrtić za svu matuljsku djecu

Aleksandra Kućel Ilić

Darjan Buković i dr. Mladen Prenc / Foto David Kurti

Darjan Buković i dr. Mladen Prenc / Foto David Kurti

Mladen Prenc i Darjan Buković predstavili su program novih demografskih mjera uz pomoć kojih žele stvoriti preduvjete za demografski rastKandidat za načelnika Općine Matulji Akcije mladih, Primorsko-goranskog saveza i Unije Kvarnera dr. Mladen Prenc i njegov zamjenik, aktualni predsjednik Općinskog vijeća Matulja Darjan Buković, na konferenciji za medije u Matuljima predstavili su program novih demografskih mjera uz pomoć kojih žele stvoriti preduvjete za demografski rast.


– Važnost demografije za svaku jedinicu lokalne samouprave nije potrebno naglašavati. Važno je osmisliti istinske demografske mjere koje će povećati kvalitetu života našim stanovnicima. Ono što želimo predstaviti našim građanima jest uvođenje besplatnog vrtića za svu djecu naše općine.


Naravno, to nećemo učiniti preko noći, nego se prvo trebaju zadovoljiti određeni preduvjeti. Uz naravno gospodarski rast naše općine, paralelno se trebaju stvarati uvjeti za što kvalitetniji život u Matuljima – naglasio je Mladen Prenc.
Istaknuo je da Matulji imaju mnogo potencijala te da moraju postati regionalni lider za demografske mjere, s obzirom na to da imaju bolje demografske pokazatelje u odnosu na ostatak županije. Naveo je da pozitivnih primjera u okruženju ne nedostaje.


Primjerice, čelnici Grada Umaga donijeli su odluku da predškolske ustanove moraju biti dostupne svoj umaškoj djeci koja ostvaruju pravo na upis u vrtić. U Umagu od 2010. godine ne postoji lista čekanja za upis u vrtić, a od 2017. godine Umag je prvi grad u Hrvatskoj koji osigurava besplatne vrtiće, čime je želja izravno utjecati na demografsku obnovu.


– Uz osiguravanje besplatnog vrtića, u našem planu je proširenje kapaciteta vrtića pa uzimamo u obzir i opciju gradnje potpuno novog vrtića, ovisno o mogućnostima i analizi budućih potreba koje već sad premašuju potražnju.


Proteklih godina tridesetak djece nije upisano u vrtić, što je jako loš pokazatelj. Matulji si ne smiju to dozvoliti – rekao je Darjan Buković.


Vrlo bitna stavka programa su, istaknuli su, i plaće u predškolskom odgoju za koje predviđaju povećanje od 20 posto i izjednačavanje statusa odgajatelja sa statusima njihovih kolega u susjednim gradovima i općinama.


Zanimanje odgajatelja je, naime, istaknuli su, »od posebnog interesa koalicije AM-PGS-UK«.


– Prve demografske mjere u Općini Matulji uveo je upravo PGS svojim amandmanom na jedan od proračuna, a Akcija mladih je istu tu naknadu u idućim godinama povećala za 100 posto, što uvelike pomaže mladim roditeljima u početku stvaranja obitelji i života u našoj Općini – istaknuo je Buković.