AM proziva Željku Šarčević Grgić

Igor Iskra: Mještani Klane zaslužuju znati odlazi li načelnica u Bruxelles

Sanja Gašpert

Željka Šarčević Grgić / Foto ARHIVA NL

Željka Šarčević Grgić / Foto ARHIVA NL

Kandidaturom za EU parlament načelnica Željka Šarčević Grgić izrazila je jasnu želju da "napusti brod", no tko će i kako sanirati proračunski minus te dovršiti nezavršene projekte, zapitao se Igor IskraKLANA – Kandidaturom za mjesto u EU parlamentu, za koju su oporbeni vijećnici i mještani Općine Klana slučajno saznali iz medija, načelnica Željka Šarčević Grgić izrazila je jasnu želju da “napusti brod”. Mještani Općine Klana zaslužuju znati namjerava li načelnica uistinu otići u Bruxelles, samo godinu dana prije isteka drugog mandata, i ostaviti svoju općinu u proračunskom minusu koji je obećala sanirati te s poluzapočetim i poludovršenim projektima. Stoga tražimo da načelnica Šarčević Grgić, u najkraćem mogućem roku, pruži svojim mještanima odgovore na navedena pitanja. Kako će, s pravne strane, regulirati svoj eventualni odlazak u Bruxelles? Planira li dati ostavku na mjesto načelnice ili će posegnuti za nekim drugim rješenjem? Tko će i kako sanirati proračunski minus ukoliko načelnica podnese ostavku? Koji će se projekti i na koji način dovršiti? Je li i na koji način osigurala smještajne kvote za svoje mještane u Domu za starije Prsten i koliko te kvote iznose? – zapitao se na današnjoj konferenciji za novinare vijećnik Akcije mladih u Općinskom vijeću Klane Igor Iskra.


Za kandidaturu načelnice građani saznali iz medija – Igor Iskra / Foto Marko Gracin


Istaknuo je da je gotovo pola milijuna eura predviđeno ove godine u proračunu Općine Klana za financiranje projektne dokumentacije raznih projekata s kojima će se, kako je rekao, sasvim slučajno, započeti u predizbornoj godini.


Šarčević Grgić: Čast mi je biti na listi za EU parlament, ali neću dati ostavku

 
Na pitanje vijećnika Iskre vrlo brzo odgovorila je načelnica Željka Šarčević Grgić.


– Meni je čast biti na listi SDP-a za Europski parlament, posebno s ljudima kao što su Biljana Borzan, Tonino Picula, Romana Jerković, Dalija Orešković i drugi, jer je to znak da ljudi cijene moj rad, kao što ga cijene i mještani Općine Klana. Mislim da sam jedina iz jedne tako male općine na listi za EU parlament i ja ću kroz predizbornu kampanju čim više promovirati svoj kraj i svoju Općinu Klana. Meni je smiješno da me se već poziva na ostavku, jer sam na dnu liste, ali mi je drago da kolege vijećnici iz oporbe imaju tako visoko mišljenje o meni i da me cijene, jer misle da ću kao jedanaesta na listi proći u EU parlament. Kada bih i bila izabrana u EU parlament, odradila bih svoj mandat kao načelnica do kraja i ne bih davala ostavku, poručila je načelnica Željka Šarčević Grgić.


Što se tiče prozivki za akumulirani manjak, kaže da on nikada nije bio manji od 2017. godine, od kada je načelnica.


– Točnije, 2017. godine iznosio je 98.333 eura, a na današnji dan 44.643 eura, dakle upola manje i uz sve to smo uspjeli smo realizirati brojne kapitalne projekte. Od te godine do danas Općina Klana nikada nije bolje financijski stajala, zaključila je Željka Šarčević Grgić.

– Većina tog iznosa, čak 400 tisuća eura, odlukom načelnice Općine Klana Željke Šarčević Grgić od 19. ožujka ove godine, usmjerit će se na izradu projektne dokumentacije projekta Doma za starije Prsten, koji i dalje stoji na istom mjestu. Projekt, nažalost, već odavno nije pod kontrolom Općine Klana, pogotovo nakon što je sama načelnica rekla da više aktivno ne sudjeluje u planiranju i odlučivanju. Osim toga, još uvijek je nejasno kako će se financirati sama provedba projekta, a i dalje su nepoznate smještajne kvote, tj. broj mještana Općine Klana za koje se će osigurati smještaj, rekao je Iskra.


Podsjetio je, između ostalog, i na projekte izgradnje nove radne zone i općinskog boćališta, koji još nisu niti započeti. No, dodao je, ukoliko se i krene u realizaciju navedenih projekata, pitanje je tko će ih na kraju dovršiti.


– Eventualni odlazak u Bruxelles ne može biti i bijeg od odgovornosti, stoga zahtijevamo da načelnica i njezin tim završe sve što su započeli te daju jasne odgovore na sva otvorena pitanja, zaključio je Iskra.