Cijene rastu

Đir po riječkoj placi: Zahlađenje donijelo značajno veće cijene

Katarina Bošnjak

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Teško je povjerovati da svakodnevni kupci i posjetitelji riječke ribarnice žele i mogu izdvojiti 50 eura za kilu kozica



Veliko zahlađenje u posljednjih je nekoliko dana rezultiralo nešto manjom posjećenošću centralne riječke tržnice, ali i značajnim porastom cijena.


Na ribarnici je ponuda bila zaista dobra, no teško je povjerovati da svakodnevni kupci i posjetitelji riječke ribarnice žele i mogu izdvojiti 50 eura za kilu kozica.


Cijena je to kakvu se uopće ne očekuje ni vidjeti jer su kozice donedavno koštale oko 20 eura po kilogramu. Srećom, još ih se negdje može naći za 20 ili 25 eura po kilogramu, no upitno je hoće li zadržati tu cijenu. Skupi su i škampi koji stoje 30 eura po kilogramu, kao i lignje za 35, a cijena oslića također raste – sada je većinom 13 eura po kilogramu.




Mahunarke su obično jedna od isplativijih namirnica, kako zbog relativno niske cijene, a velike količine koja se dobije kuhanjem istih, tako i zbog činjenice da se od njih lako zasitimo. No, s obzirom na to da mladi grašak sada košta 6 eura po kilogramu, a bob 5, čini se da više nisu toliko isplative. Srećom, grah je i dalje pristupačan.


Skupe su i salate koje, ovisno o vrsti, stoje oko 5 eura po kilogramu, dok je mladi češnjak čak 8 eura po kilogramu.


Jagoda je bilo i za 5 eura po kilogramu, što je nešto niža cijena, no nisu najbolje kvalitete i neke su isuviše omekšale.


Ako vas kojim slučajem zapadne takva mjerica jagoda, najbolje je s njima napraviti kolač poput cheesecakea ili ih staviti u blender i napraviti smoothie.


Odlične su u kombinaciji sa šlagom ili slatkim vrhnjem, kao i čokoladom ili slatkim sirevima poput mascarponea, a nema sumnje da je odlična i pita s jabukom servirana uz kuglu sladoleda.


Ako ste otvoreni za eksperimentiranje, probajte pitu napraviti s lisnatim tijestom.