Više od koncerta u Gervaisu

“Ivi Robiću u spomen”: Najveći hitovi, fotografije, snimke i članci o slavnome glazbeniku

Marko Dobrecović

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Uz Davida Danijela večer su svojim scenskim izvedbama uveličali članovi stare garde domaće glazbene scene kao što su Zdenka Kovačiček, Radojka Šverko i Miro UngarDanašnja stogodišnjica rođenja Ive Robića obilježena opatijskim koncertom pod naslovom “Ivi Robiću u spomen.” Koncert se održao u opatijskom Centru Gervais, a za vrijeme koncerta pozornicom su se redali izvođači koji štuju lik i djelo Ive Robića te oni koji su imali čast i zadovoljstvo surađivati s njime u godinama njegovih uspjeha.


Organizator i naslovni izvođač koncerta bio je David Danijel, pjevač koji je mnogo godina svoje glazbene karijere posvetio proučavanju rada Ive Robića. Skupljajući razne pojedinosti i organizirajući koncerte i glazbene projekte u čast tog Velikana iz Garešnice, Danijel njeguje vezu Ive Robića s Kvarnerom i Opatijom.

Foto galerija: Koncert povodom 100. godišnjice rođenja Ive Robića u Opatiji Foto: Sergej DrechslerDanašnji je koncert bio zamišljen kao presjek života Ive Robića u atmosferi njegovih najvećih hitova. Danijel je posjetiteljima koncerta “Ivi Robiću u spomen” ponudio poznate i nepoznate pojedinosti iz života slavnog vokalista.
-Bilo je teško prikazati značaj Ive Robića u okvirima večernjeg koncerta trajanja otprilike sat i pol vremena. Karijerom Ive Robića bavim se od 2006. godine. Nakon što sam napravio web stranicu posvećenu njemu, ostale glazbene i druge projekte koji govore o njemu, koncert na stogodišnjicu njegova rođenja je svojevrsni vrhunac. Ovo je, stoga, puno više od običnog koncerta.


Budući da su na koncertu prikazane nikad viđene fotografije Ive Robića, videozapisi i novinski članci, mene je koncert podsjetio na emisije Antona Martija iz sedamdesetih godina, rekao je organizator koncerta i glavni izvođač David Danijel.


Serenada Opatiji, Golubovi, Ti ni ne slutiš, Ta tvoja ruka mala i Morgen samo su neke od skladbi izvedenih na koncertu, a uz Davida Danijela večer su svojim scenskim izvedbama uveličali članovi stare garde domaće glazbene scene kao što su Zdenka Kovačiček, Radojka Šverko i Miro Ungar. Glazbenu kulisu uljepšale su i koreografije Plesne škole Dansel by Elio Bašan, dok je voditeljica programa bila Jelena Vitasović.


Nije ovo bio jedini subotnji događaj u spomen na Ivu Robića. Ranije toga dana bila je održana panel rasprava “Ivo Robić – Jučer, danas, sutra.” David Danijel dodaje da su na panel diskusiji razgovarali o ostavštini Mister Morgena.
“Na koncertu su sudjelovali i moji dragi kolege i prijatelji koji su za karijere imali priliku doživjeti najveće uspjehe Ive Robića. Oni su bliži Robićevoj generaciji, a budući da suradnju njegujemo dugi niz godina, rado su se odazvali i činili mi podršku. Ranije danas je bila održana panel rasprava koja je govorila o životu Ive Robića i o tome što ga je za života okruživalo. Theo de Canziani govorio je o opatijskoj arhitekturi i mentalitetu za vrijeme dok je Robić boravio ondje. Na koncu, Robić je u Opatiji izgradio i kuću u kojoj je rado boravio. Panelu je prisustvovao i Mario Mihaljević koji je pričao o anegdotama iz života Ive Robića”, dodaje Danijel.