Panel rasprava

David Skoko, Deni Srdoč i Tino Sinožić učenicma objasnili kako postići uspjeh u turizmu

Marina Kirigin

Chefovi Deni Srdoč, David Skoko i Tino Sinožić / Foto Mateo Levak

Chefovi Deni Srdoč, David Skoko i Tino Sinožić / Foto Mateo Levak

Nadamo se da će ovakve rasprave i neke nove mlade ljude potaknuti da upišu stručne ugostiteljske i turističke škole, kazala je, između ostaloga, ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija Sibila RothPanel raspravama o kuharstvu, o kojem su govorili eminentni gastro stručnjaci David Skoko, Deni Srdoč i Tino Sinožić, te panel raspravom o ugostiteljskom posluživanju, o kojem su govorili stručnjaci Franko Lukež, Domagoj Trusić i Zoran Lukić, učenicima ugostiteljskih i turističkih škola na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki približena je tema izvrsnosti u turizmu.


Širi projekt


Uvaženi gosti govorili su o vlastitom uspjehu i načinu kako do njega doći, ulaganju u izvrsnost za turizam budućnosti, što je bio i naziv ovog panela u organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti – Ugostiteljske škole Opatija.


Dio je to europskog projekta RCK Recept – Regionalnog centra profesija u turizmu čija je vrijednost 58 milijuna kuna. Panel raspravama na FMTU-u obilježen je i 92. rođendan Ugostiteljske škole Opatija, koja je od 2018. godine Regionalni centar kompetentnosti.
Ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija Sibila Roth istakla je važnost ovog projekta koji traje do 2023. godine i izrazila zadovoljstvo što će uskoro započeti veliko ulaganje u infrastrukturu opatijske škole.– Jedan od današnja tri panelista je i bivši učenik naše škole Tino Sinožić, danas šef kuhinje u hotelu Navis, koji je proglašen jednim od najboljih mladih hrvatskih chefova.


On je dokaz što se može postići trudom i zalaganjem, a upravo to će prezentirati srednjoškolcima i, nadamo se, motivirati ih da ostanu u sektoru ugostiteljstva i turizma u kojem je prisutan kroničan nedostatak radne snage.


Nadamo se da će ovakve rasprave i neke nove mlade ljude potaknuti da upišu stručne ugostiteljske i turističke škole, iako tu veliku ulogu trebaju odigrati i poslodavci koji bi se trebali mnogo više uključiti u rad ugostiteljskih škola jer su upravo oni ti kojima je potrebna radna snaga i koji bi trebali ulagati u buduće mlade kuhare, konobare, komercijaliste da bi dobili kvalitetnu, vrijednu radnu snagu u svojim hotelskim kućama – rekla je Roth, a dekanica FMTU-a Sandra Janković čestitala je obljetnicu Ugostiteljskoj školi Opatija.


– Jako smo zadovoljni i drago nam je da smo članovi ovog jednog šireg projekta, a naša je uloga da budemo potpora u kreiranju novih studentskih programa jer je potrebno da i naš Fakultet i Ugostiteljska škola prate trendove na tržištu rada i da se studijski i nastavni programi usklade s potrebama poslodavaca, odnosno da se tijekom školovanja što više radi na praktičnim kompetencijama učenika.


Tu su naravno i inovativne metode poučavanja koje mi želimo prenijeti na nastavnike Ugostiteljske škole – rekla je Janković.


Poslovno putovanje


Županijska pročelnica Edita Stilin navela je kako je cilj ovakvih projekata da učenici dobiju što kvalitetnije znanje. – Regionalni centar kompetentnosti sastoji se od dva projekta.


Prvi je projekt ulaganje u školu – trenutno smo pred javnom nabavom za izvođenje radova, a ovaj drugi dio projekta u iznosu od 58 milijuna kuna je vezan za stručno usavršavanje – objasnila je Stilin, a potom su gastro stručnjaci ispričali učenicima njihovo poslovno »putovanje«, ali i potrebe na tržištu rada.


Skoko je naveo kako je njegova najveća poruka mladima da ostanu dosljedni te će hrvatski turizam znati prepoznati i cijeniti posebnost i izvrsnost, a Sinožić dodao kako trud, rad, zalaganje, znanje i upornost otvaraju sva vrata poslovnog uspjeha.