Liburnijske ćakule

Aleksandra Kućel-Ilić: Ministri, inspektori, izbori i krampovi

Aleksandra Kućel Ilić

OŠ Rikard Katalinić Jeretov Opatija / Foto Marko GRACIN

OŠ Rikard Katalinić Jeretov Opatija / Foto Marko GRACIN

U tijeku je i izbor ravnatelja u Osnovnoj školi »Rikard Katalinić Jeretov« u Opatiji, uslijed čega se u ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi toliko »zakuhalo« da je iz još uvijek nedovoljno razjašnjenih razloga raspušten Školski odborBoje da daži sad, nego kad je lepo vreme… U ljudskoj je prirodi tražiti utjehu i dobro raspoloženje »okretanjem na valcer«. Polovina je lipnja, more je blagoslovljeno, ali još uvijek nedovoljno toplo za širi krug kupača, a prošli tjedan, posljednji na raspolaganju investitorima za nesmetan dovršetak radova, protekao je u znaku »bagera i dizalica«.


Buka i užurbanost preplavile su Opatiju u kojoj su, prema prvotnoj odluci, zbog turističke sezone svi radovi trebali biti dovršeni do 1. lipnja, no zbog posebnih okolnosti i zasad malog turističkog posjeta, odlučeno je da se za krajnji rok uzme 13. lipnja.


Nakon užurbanih i zvučnim kulisama obojenih dana uslijedilo je zatišje, »ušminkavanje« gradilišta i odlazak građevinara na neka druga područja gdje se i tijekom ljetnih mjeseci smije »rompati na otvorenome« i držati kramp u ruci.
Tjedan koji smo ispratili obilovao je novostima iz svijeta izbora pa je tako dugogodišnja »teta« iz Dječjeg vrtića u Ičićima Aleksandra Tramontana na sjednici Gradskog vijeća odabrana na mjesto ravnateljice Dječjeg vrtića Opatija.


U tijeku je i izbor ravnatelja u Osnovnoj školi »Rikard Katalinić Jeretov« u Opatiji, uslijed čega se u ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi toliko »zakuhalo« da je iz još uvijek nedovoljno razjašnjenih razloga raspušten Školski odbor.


Čudno, ali istinito je to što zapravo nema konkretnog objašnjenja što su to članovi spomenutog odbora učinili i o kakve su se zakonske propise ogriješili da se prosvjetna inspekcija odlučila na tako drastičan korak.


Odgovore na sve nejasnoće javnost ima pravo saznati »šćeto-neto«, a ne da se škola koju su mnogi u ovom gradu pohađali i uz koju ih vežu zbilja lijepe uspomene, u novom dobu, nažalost, dopusti pretvarati u »školu slučaj«.


S druge strane, u istome je danu Opatiju početkom prošloga tjedna posjetilo dvoje ministara. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja, došla je u Iku, na Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu gdje je završena prva faza realizacije cjelovitog kompleksa »Mini kampus Ika«.


Ideja o izgradnji »aneksa« zgrade koji bi otvorio velike mogućnosti za studente i to ne samo tijekom redovne nastave, već i za održavanje ljetnih škola i znanstvenih skupova uz međunarodno sudjelovanje, postojala je dugi niz godina. Njezin se značajni dio obistinio tijekom 2020. godine. Atraktivnost studiranju u Iki uz ostalo daje i pozicija u »prvom redu do mora«, a sada su i prostorne mogućnosti uz novi troetažni objekt koji je toplom vezom povezan s »bazom«, za svaku pohvalu i velik korak naprijed.


Gari Cappelli, ministar turizma, zaustavio se pak u opatijskoj Ugostiteljskoj školi, gdje je zajedno s ravnateljicom Sibilom Roth potpisao ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava uz pomoć kojih će ova škola postati Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu, a »teška« su 58,7 milijuna kuna.


Projekt se 85 posto financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna. Bio je to povijesni dan za školu koja obrazuje nužan kadar za osobe koje uz ostale kadrove »nose« ključnu gospodarsku granu Hrvatske – turizam, odnosno kuhare, konobare i slastičare.


Dok se škola bude temeljito renovirala, nastava će se odvijati u drugoj zgradi, a u Opatiji se razmišlja u smjeru da to bude u prostorijama bivšeg dječjeg vrtića koji već neko vrijeme nije u funkciji.


Kaže se da su beživotne i zatvorene zgrade kakvih nažalost »stara dama« ima podosta, pogotovo onih u privatnom vlasništvu koje se zbog preskupih »kvadrata« još nisu prodale, zapravo – najskuplje zgrade, pa se stoga revitalizacija jedne koja je u gradskom vlasništvu, čini prihvatljivom.