Markova

Najavljena nova fešta “na Leprince”, evo što su nam sve pripremili ove godine

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Milan Đekić

Foto Milan Đekić

Markova 2024. je proslava koju mnogi ne propuštajuKraj travnja i početak svibnja svake su godine rezervirani za tradicionalne fešte “na Leprince”. Najprije će Leprinčani proslaviti svetkovinu svetog Marka, nebeskog zaštitnika, a zatim će se u Starom gradu uz fažol za sve koji dođu proslaviti Međunarodni praznik rada, Prvi maj.


Zbog čega se već u četvrtak, 25. travnja, na blagdan svetog Marka isplati doći u Veprinac, te što su sve organizatori pripremili za proslavu Markove u subotu, 27. travnja i u srijedu, 1. maja, najavili su organizatori, ispred Grada Opatije zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić, predsjednica Mjesnog odbora Veprinac – Učka i Kulturnog društva “Leprinac” Zorica Sergo, te “glavni i odgovorni” za treću po redu Gimkanu va Leprince, Aleksandar Korić.


Markova 2024. je proslava koju mnogi ne propuštaju, a program je pripremilo KD “Leprinac”, pod pokroviteljstvom Grada Opatije i TZ grada Opatije.
– Na sam blagdan svetoga Marka, u četvrtak 25. travnja, koncelebriranu svetu misu u župnoj crkvi svetog Marka u 18 sati predvodit će riječki nadbiskup Mate Uzinić. Ispred župnog dvora, nakon mise, bit će organiziran domjenak na koji su spozvani svi Veprinčani.


Proslava će se nastaviti u subotu, 27. travnja od 14 sati uz Mići samanj na kojem će svoje proizvode predstaviti OPG Perišić, OPG Blaženić, OPG Maćuki, OPG Vučemilović, OPG Camelliata, Ranč Anđeli, Veprina 519, OPG Grgurina, Studio keramike ART LAB MG i Leo Fritula.


U 16 sati na rasporedu će biti priredba područnog vrtića i škole, a potom prvi nastup Dječjeg zbora Leprinac i malih glazbenika, leprinačke dečine, na harmonici i klaviru. Harmoniku će svirati Tony Korić i Luka Bajdo, a klavir Lea Zaletel i Paola Car.


Program će se nastaviti uz nastup Klape Mirakul, a u 18 sati će biti predstva “Emilio The Balanser”, u izvedbi španjolskog umjetnika žongliranja. U večernjim satima, od 20 sati nadalje slijedi fešta uz grupu Fiesta, uz bogatu ugostiteljsku ponudu, najavila je predsjednica Mjesnog odbora Veprinac – Učka i Kulturnog društva “Leprinac” Zorica Sergo, a šator za feštu je već postavljen i lijepo vrijeme “naručeno”.


Proslava Praznika rada, u srijedu, 1. maja s početkom u 12 sati u Starom gradu Veprincu bit će ispunjena s malo govora te nastupom Puhačkog orkestra Lovran, a nakon toga tradicionalnim “besplatnim fažolom za seh” i nastupom Trija Asi.


– Osim toga, naša je namjera da proslave na Veprincu imaju sportsko-rekreativnu notu te da promoviraju ljepotu našeg zaleđa. Svi zainteresirani građani 1. svibnja u 10 sati se trebaju naći ispred Ville Angioline u Opatiji, te će se laganim korakom uputiti do Veprinca, u šetnji u organizaciji KŠR Gorovo.


Kao i prošle godine, gradonačelnik i ja ćemo se pridružiti rekreacijskoj šetnji te pozivamo sve građane koji se još nisu odlučili na šetnju da nam se pridruže, rekla je zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić.


I ove godine za sve zainteresirane ljubitelje vožnje na dva kotača, za Prvi maj će se održati Gimkana na sportskom igralištu u Veprincu, a detalje je najavio Aleksandar Korić.


– Treća leprinačka gimkana vozi se u osam klasa, skuteri do 125 kubika, skuteri od 125 kubika, motori do 125 i od 125 kubika, motori do 500 i od 500 kubika, juniori, tomosi i električni romobili. Od 12 do 14 sati traju prijave za nastup. Svi sudionici imaju besplatnu startninu i fažol, kazao je Korić.