Nevrijeme

Stigla velika promjena vremena. Na riječkom području olujni vjetar, u unutrašnjosti snijeg

Portal Novi list

Ilustracija / Foto Nel Pavletic/PIXSELL; Screenshot Facebook Volim Zagorje

Ilustracija / Foto Nel Pavletic/PIXSELL; Screenshot Facebook Volim Zagorje

Za cijelu Hrvatsku izdan je meteoalarm zbog jakog vjetra, a za Kvarner crveni meteoalarm zbog olujne bure s orkanskim udarimaStigla nam je najavljena promjena vremena, koja je Rijeci donijela obilnu kišu, zahlađenje, i olujni vjetar, koji na širem području ima i orkanske udare, dok je u unutrašnjosti Hrvatske pao i snijeg.


Prema podacima Rimetea jak i olujni vjetar s orkanskim udarima iznad Bakra lokalno puše i preko 37 m/s, dok je u Rijeci zabilježeno preko 23 m/s.

Za cijelu Hrvatsku izdan je meteoalarm zbog jakog vjetra, a za neke dijelove zbog grmljavinskog nevremena i poledice, objavio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).Crveni meteoalarm


Crveni meteoalarm izdan je za područje Kvarnera zbog mjestimice olujne bure, a za Istru i Sjevernu Dalmaciju narančasti zbog jakog vjetra i grmljavinskog nevremena, dok je za ostatak zemlje izdan žuti meteoalarm.Jak vjetar u Zagrebu je rušio stabla i stvarao štetu, dok u Zagorju, gdje je samo dan ranije zabilježeno 30 stupnjeva celzijevih pada snijeg. Zasniježilo je i u susjednoj Sloveniji, gdje bi snijeg mogao pasti i u nizinama.


Snažan pad temperature


Državni hidrometeorološki zavod objavio je temperature u gradovima širom Hrvatske izmjerene u 15 sati, pa se može vidjeti da su one drastično pale u odnosu na jučer kad je u većini zemlje bilo više od 25 stupnjeva.Tako je danas najniža temperatura u 15 sati izmjerena u Varaždinu, samo 4 stupnja Celzijevih, u Bjelovaru i Zagrebu 6, u Sisku i Daruvaru 7, Karlovcu 8, Osijeku 9…


Najniža temperatura izmjerena u Hrvatskoj bila je ona na Medvednici, na Puntijarki, a iznosila je -0,2 stupnja.Prema prognozi Rimetea, u Gorskom kotaru danas se očekuje 1 do 12 centimetara snijega, osobito po vrhovima planina na jugoistoku.


Vrijeme sljedećih dana


Srijeda pretežno vedra uz povremenu umjerenu naoblaku, a nije isključena ni kratkotrajna lokalna kiša, a u gorju pljusak snijega.


Puhat će slaba i umjerena bura i sjeverac, ujutro i popodne lokalno i jaka s olujnim udarima dok u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak.Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.


Četvrtak uz umjerenu naoblaku veći dio dana, a sredinom dana je moguća i kratkotrajna povremena kiša, u višem gorju i malo snijega, no bez značajnih količina oborina.


Bura u prvom dijelu dana slaba do umjerena, zatim okretanje na umjeren sjeverac, a navečer ponovno umjerena, lokalno i jaka bura, a u Velebitskom kanalu i s olujnim udarima.U Gorskom kotaru slab, povremeno i umjeren sjeveroistočnjak i sjeverac. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, lokalno u zaleđu do 3°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.


Očekivanja za vikend


Petak pretežno vedro. Na Kvarneru i dalje uz buru, a u gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, lokalno do 2°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.Subota slična četvrtku, lokalno su moguće slabe oborine. I dalje će puhati bura i sjeveroistočnjak. A temperaturno slično kao i prethodnih dana.


Nedjelja uz više sunca te i dalje buru, a temperaturno slično kao i prethodnih dana, najavljuje Rimeteo.