Haraju noću

Stotine divljih svinja opsjedaju vinodolske vinograde: ‘Što više grožđe dozrijeva, to ga je manje’

Franjo Deranja

Već su počeli napadi ptica i divljih svinja na naše grozdove u dozrijevanju. Organizirali smo se tako da naši ljudi, zajedno s članovima LD-a Vinodol čuvaju naše vinograde, ali – što je najvažnije – počeli smo na vrijeme podizati i zaštitnu ogradu, kaže Miroslav PalinkašNOVI VINODOLSKI – U vinodolskim vinogradima ponovo problemi sa štetočinama, i to s pticama grabljivicama a, posebice, s divljim svinjama!


Kako grožđe ovih dana sve više dozrijeva tako se u vinogradima Vinarije Pavlomir koja u novljanskom dijelu Vinodolskog polja ima i najviše površina pod vinogradima počinju ovih dana, a pogotovo noću, ataci tih divljih “berača” grožđa. “Berba” prije berbe!


I ovog ljeta na 40-ak hektara dozrijeva grožđe na 150 tisuća trsova više vinskih sorata. Ali pod okriljem opreza i bojazni ovdašnjih vinogradara i vinara!
O tome govori inženjer agronomije, Miroslav Palinkaš, direktor Vinarije “Pavlomir”:


– Već su počeli napadi ptica i divljih svinja na naše grozdove u dozrijevanju. Organizirali smo se tako da naši ljudi, zajedno s članovima Lovačkog društva Vinodol čuvaju naše vinograde, ali – što je najvažnije – počeli smo na vrijeme podizati i zaštitnu ogradu što bi trebala biti najučinkovitija zaštita od ovih napasnika, štetočina – divljih svinja, – govori Palinkaš. S obzirom na veličinu površina pod vinogradima, bit će nužno postaviti više desetaka pa i stotine metara ograde!


Noćna nezgoda


Prošle godine upravo je Miroslav Palinkaš doživio nezgodu kada je noću, obilazeći vinograde, ovako, u kolovozu, vozilom naišao na divlje svinje te morao naglo skrenuti. Pritom je, u toj nezgodi, doživio potres mozga!


– Imamo i dalje razumijevanje gradskog vodstva koje nam nastoji pomoći u našim nastojanjima da se obranimo od ovih štetočina i umanjimo štete na vinogradima, – naglašava Palinkaš.


Riječ je – prema navodima očevidaca – o stotinjak divljih svinja što su redovito počele dolaziti na područje pavlomirskih vinograda! Grožđe, što više dozrijeva, to ga je sve manje!


U ovo osjetljivo vrijeme pandemije, u Vinariji “Pavlomir” uspjeli su i prošle 2020. ostvariti dobru poslovnu godinu, a i od ovog proljeća naovamo zrela vina iz prošlogodišnjeg uroda dobro se prodaju. Potražnja na turističkom crikveničko-vinodolskom tržištu čak je iznenađujuće dobra. Zapravo, trendovi su dobri, a o dostizanju poslovnog učinka u odnosu na lanjsku, a pogotovo preklanjsku, rekordnu turističku 2019. godinu, još je prerano govoriti.


Najviše vole Chardonnay


U svakom slučaju, vrhunska vina i pjenušci pronose nadaleko glas Vinodola i novljanskog polja Pavlomira. Nagrade što su ih pavlomirska vina osvojila proteklih više godina, od kada su prognanici iz Vukovara na početku Domovinskog rata došli ovamo i poćeli obnavljati dotad zapuštene vinograde, najbolje govore o uspješnosti njihova angažmana i revitalizaciji vinogradā u Vinodolu, što je nekada davno tako i prozvan upravo zbog trsja i vina.


Chardonnay, na koji su divlje svinje i ranije najviše atakirale, pa autohtona žlahtina, te frankovka i cabernet sauvignon i ovih dana pomalo dozrijevaju i strpljivo čekaju onu regularnu – berbu. Ako ih prije toga ne obrste noćni “haračlije” – divlje svinje. A danju i ptice grabljivice željne slasnog zalogaja.