Dobar urod

Počela berba u vinodolskim vinogradima, slador u bobicama bolji je nego lani

Franjo DeranjaNOVI VINODOLSKI – Moglo bi se reći da se ovo ljeto opoštenilo, i to više puta.


Eto, nakon dobre glavne turističke sezone u kojoj je Novi Vinodolski u srcu ljeta ugošćivao dnevno i više od 8.300 turista, kao u najbolje predpandemijsko vrijeme, sada je u drugoj polovici rujna – uz još uvijek dobru turističku posezonu – počela u Vinodolu i dobra berba grožđa. Dolina vina – vallis vinearia – kako su je zvali i kakvu su poznavali još stari Rimljani, a spominju i grčki geografi još 340 godina prije Krista, ponovno je plodna, nakon godina zapuštenosti do čega je bila dospjela u razdoblju svojedobne loše porezne politike u bivšoj državi.


Prema riječima direktora Vinarije Pavlomir, Miroslava Palinkaša, slador je u bobicama grožđa vrlo dobar, bolji nego lani, berba je počela dan-dva uoči prošlog vikenda i potrajat će do konca idućeg vikenda. Pavlomirski vinogradi prostiru se na više od 40 hektara gdje raste oko 150 tisuća trsova nekoliko vinskih sorti grožđa, a to su cabernet sauvignon, chardonnay, frankovka i domaća, autohtona žlahtina.Unatoč neočekivanim nedaćama što ih je sa sobom donijela pandemija COVID-19, zbog čega je prošlogodišnja turistička pa onda i poslovna sezona u Pavlomiru bila znatno osakaćena, ove je godine već od proljeća poslovna 2021. godina vrlo dobra.
Čak su i posjeti turista ovoj vinariji i njihovoj kušaonici počeli sličiti na nedavne dobre i najbolje godine. Berba još traje, premda se već prve tisuće litara soka od grožđa već počinju prelijevati u velike bačve u podrumima Vinarije Pavlomir, a onda će slijediti vrenje mošta. I u ostalim predjelima Vinodola, u mnogim mjestima, a pogotovo obiteljskim kućama i njihovim podrumima, zamirisalo je upravo ubrano i stiješteno grožđe.