Vrijedna investicija

Jadranovo dobilo stotinjak novih vezova: Otvorena dograđena luka Perčin

Biljana Savić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Posebnost ove rekonstrukcije je u tome što je ovo prvi projekt u ovoj luci koji je je financiran koncesijskim modelomJADRANOVO – Jadranovo je bogatije za stotinjak novih nautičkih vezova. Svečano je otvoren rekonstruirani i dograđeni dio luke Perčin, otvorene za javni promet lokalnog značaja, a za realizaciju projekta rekonstrukrukcije i dogradnje ove luke ugovorena je koncesija s tvrtkom BSK Commerce d.o.o. iz Rijeke.


Kako je kazao ravnatelj ličke uprave Crikvenica Mario Kružić, nadogradnja i rekonstrukcija luke obuhvaćale su 400 metara novog obalnog zida i postavu triju pontona s kompletnom vodovodnom i strujnom inistalacijom.


– No, posebnost ove rekonstrukcije je u tome što je ovo prvi projekt u ovoj luci koji je je financiran koncesijskim modelom, dakle, koncesionar se obvezao izgraditi kompletnu luku te će s ova tri pontona na kojima je predviđen prihvat stotinjak nautičkih vezova upravljati idućih 27 godina.
Posebnost je i u tome što je ovakvim financiranjem u potpunosti izostao javni novac i to je način na koji ćemo, vjerujem, i u budućnosti rekonstruirati druge luke, jer smatramo da moramo uz javni novac, koji nam je osiguran putem nadležmog ministarstva i velikim dijelom našeg osniovača Primorsko-goranske županije, pronaći neke druge izvore financiranja, kazao je Kružić.


Direktor BSK COMMERCE d.o.o. Boris Sabolić izrazio je zadovoljstvo dobivenom koncesijom.


– Ugovor smo potpisali krajem pretprošle godine i nastojali smo da ćemo 2019. godine završiti projekt i početi s radom, ali bili smo spriječeni nevremenom, no sad kad se osvrnem na sve što je ovdje napravljeno, smatram da nismo bili u kašnjenju i da smo napravili jako puno – 400 metara obale, 200 metara pontonskih gatova, 300 metara hidrantske mreže, 300 metara elektro instalacija i stotinjak novih vezaova.


Jadranovo je dobilo nešto zaista vrijedno i lijepo, kazao je Sabolić i naglasio da luka Perčin sad ukupno ima stiotinjak vezova za manje brodove, devedesetak vezova za veće brodove i i stotinjak vezova u komunalnom dijelu, dakle ukupno tristotinjak.


Foto galerija: Nova marina u Jadranovu


Kako je naglasio Sabolić, ova je investicija vrijedna oko 14 milijuna kuna.


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izrazio je zadovoljstvo što je ovakav model koncesije zaživio u PGŽ, kazavši da je ovo je već treći primjer.


– Na ovaj način se možemo više izgraditi nego direktnim financiranjem lučkih uprava, zadatak lučkih uprava su prvenstveno komunalni vezovi, ali nautički vezovi daju prihodovnu stranu koja je znatno viša od komunalne. Vizura Jadranova će se promijeniti, kao i ova šetnica koja je dobivena uz ove pontone, pa ćemo s ovim modelom nastaviti gdje god to bude moguće, najavio je Komadina.


Zadovoljstvo je izrazila i direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov ocijenivši da ovakve incvesticije doprinose razvoju nautičkog turizma koji je razvijen i na Kvarneru, a ne samo na jugu Hrvatske.


– U ova zahtjevna vremena ljudi se vole izolirati, pa vjerujemo da će u narednom razdoblju potražnja za nautičkim vezovima biti još veća. Sve više nam dolaze gosti veće platežne možim, a među njima su svakako i nautičari, kazala je Peršić Živadinov.


Inače, investicija će tijekom 27 godina koncesijskog razdoblja iznositi ukupno oko 14.5 milijuna kuna, što je čini najznačajnijom investicijom u nautičkom turizmu na području Crikvenice, a u što je uračunat i iznos od 700 tisuća kuna za ulaganje u zaštitu okoliša – postavljanje koševa za otpad, hortikulturalno uređenje i čišćenje morskog dna. Cilj davanja koncesije je modernizacija i uređenje luke, povećanje broja komunalnih i nautičkih vezova te podizanje kvalitete ponude i usluge. Stalni dio godišnje naknade za koncesiju iznosi 55.000 kuna, a promjenjivi dio naknade iznosi 2,1 posto od godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti. Ukupna površina koncesioniranog područja na kojem će se obavljati usluge korištenja veza te ostale popratne djelatnosti u nautičkom turizmu iznosi 13.324 četvornih metara.


Ugovorom je bila previđena realizacija svih ulaganja u prve 2 godine od dana zaključenja Ugovora, no sva su ulaganja uspješno odrađena čak pola godine prije roka. Izuzetak su investicije u zaštitu okoliša koje će se provoditi tijekom cjelokupnog koncesijskog razdoblja.Projekt je uključivao izgradnju AB pasarele, ugradnju pontona i valobrana, izradu sidrišta plovila te elektroinstalacijske i hidroinstalacijske radove. Ukupno je uređeno i rekonstruirano 400 metara obalnog zida luke Perčin, od kojih je 250 metara i dalje ostalo zonirano kao komunalni dio luke pod upravljanjem ŽLU Crikvenica. Na spomenutom dijelu osigurano je 8 novih komunalnih vezova. Na ostalih 150 metara obale postavljen je valobranski gat i dva plutajuća gata na kojima će se obavljati usluge u nautičkom turizmu na stotinjak novih nautičkih vezova.


U cijeloj luci postavljeni su nautički ormarići s priključcima za struju i vodu, te novi sidreni sustav.


Kako je istaknuto, područje luke Perčin postala je atraktivnija lokacija, a ujedno su se stvorili i preduvjeti za dulji boravak u luci što osigurava i dodatne prihode. Predviđa se da će ovom investicijom povećati promet u nautičkom turizmu u luci Perčin, odnosno zadržati postojeće i privući nove nautičare. Također, zadovoljio se dio potrebe za vezovima lokalnog stanovništva, omogućilo se kvalitetno korištenje prostora te naglasile ambijentalne vrijednosti prostora. Pozitivan utjecaj davanja koncesije osjetit će se i u socijalno-ekonomskoj situaciji okolnog područja. Naime, kroz gospodarsko korištenje u višegodišnjem razdoblju zaposlit će se 10 novih djelatnika u stalni radni odnos.