Iniciajtiva

Crikvenički SDP i PGS traže ukidanje prireza i poreza na potrošnju: “To bi olakšalo financije građana”

Robert Šimonović

Mario Kružić

Mario Kružić

Zaposlena osoba s prosječnom mjesečnom bruto plaćom od 10.306 kuna bi u odnosu na 2022. godinu, zbog ukidanja prireza porezu na dohodak u 2023. godini na godišnjoj razini imala veću neto plaću za 1.030,57 kunaVijećnici SDP-PGS koalicije u Gradskom vijeću Crikvenice traže ukidanje prireza i poreza na potrošnju za građane Crikvenice. U odaslanom priopćenju ističu da se zalažu za ukidanje stope prireza porezu na dohodak u iznosu od 10 posto, počevši od 1. siječnja 2023. godine. Jednako tako, smatraju da bi od istog datuma trebala biti ukinuta i stopa poreza na potrošnju u iznosu od 3 posto.


Tisuću kuna veća plaća


– Analizirajući ostale jedinice lokalne samouprave na području PGŽ-a, utvrđeno je da brojne među njima niti nemaju propisanu obvezu plaćanja prireza porezu na dohodak.


Zbog te činjenice te trenutne financijske i gospodarske situacije kao posljedice pandemije virusa COVID-19 i visokorastuće inflacije, nužno je stopu prireza porezu na dohodak potpuno ukinuti kako bi se olakšala financijska situacija građana Crikvenice, ističu crikvenički vijećnici SDP-PGS koalicije te iznose konkretan primjer.
– Zaposlena osoba s prosječnom mjesečnom bruto plaćom od 10.306 kuna (1.367,84 eura) bi u odnosu na 2022. godinu, kada stopa prireza iznosi 10 posto, zbog ukidanja prireza porezu na dohodak u 2023. godini na godišnjoj razini imala veću neto plaću u iznosu od 1.030,57 kuna (136,78 eura).


U pogledu financijskog učinka na proračun Grada Crikvenice u 2023. godini, procjena je da će se ukidanjem stope prireza porezu na dohodak u idućoj godini smanjiti prihod Grada za približno 3 milijuna kuna (oko 398.168,43 eura).


Iznos je to zanemariv u postotku ukupnog proračuna Grada u 2022., koji iznosi gotovo 146 milijuna kuna, a građanima od kojih isti taj Grad živi omogućit će stabilizaciju osobnih financija i kućnog budžeta, navode u priopćenju.


Također, podsjećaju i da je Gradsko vijeće Crikvenice svojom odlukom iz 2021. godine smanjilo stopu prireza porezu na dohodak s 10 na 7 posto, što gradonačelnik nije proveo te je ta odluka još uvijek predmet ocjene zakonitosti općeg akta na Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske.


Pokrenite to što prije


– Druga se Odluka odnosi na porez na potrošnju koji iznosi 3 posto, a Gradu Crikvenici je u 2021. godini osigurao prihod od 1.414.731 kuna (187.767,15 eura), što opet za gradske financije nije značajan iznos, dok obveznicima poreza na potrošnju predstavlja financijski teret.


Zbog očuvanja radnih mjesta za djelatnosti koje su bile najteže pogođene koronakrizom, a radi daljnjeg poreznog rasterećenja i pomoći uslijed novonastale krize, predlažemo ukidanje poreza na potrošnju od 1. siječnja 2023. godine, kao jedne od mjera za stabilizaciju financijskog poslovanja gospodarskih subjekata, ističu.


U ime predlagača, predsjednik gradskog SDP-a Mario Kružić kaže:


– Budući da građani i poduzetnici Grada Crikvenice uporno traže ukidanje prireza i ukidanje poreza na potrošnju, inzistiramo da se uputi na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću naš Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o porezima Grada Crikvenice s obrazloženjem na mrežnim stranicama Grada Crikvenice.


Vjerujemo da će i ostali gradski vijećnici podržati ovu Odluku i učiniti sve što mogu u okviru svog djelovanja u zajednici da se e-savjetovanje provede kako bi se što više građana uključilo i informiralo o ovoj prevažnoj temi.


Pozivam gradske službe da e-savjetovanje što prije pokrenu te da provode legitimne odluke većine jer nedvojbeno i neposredno utječu pozitivno na život naših sugrađana. Također, na sudjelovanje u e-savjetovanju i aktivni doprinos pozivam i sve građane jer sve ovo i radimo zbog njih, zaključuje Kružić.