Berba u Vinodolu: Slador u bobicama bolji nego lani

Franjo Deranja

Nakon dobre turističke „berbe“ upravo je počela i traje – a traje i zadovoljstvo berača kvalitetom – dobra berba grožđa!NOVI VINODOLSKI – Moglo bi se reći da se ovo ljeto opoštenilo, i to više puta. Eto, nakon dobre glavne turističke sezone u kojoj je Novi Vinodolski u srcu ljeta ugošćavao dnevno i više od 8.300 turista, kao u najbolje predpandemijsko vrijeme, sada je u drugoj polovici rujna – uz još uvijek dobru turističku posezonu – počela u Vinodolu i dobra berba grožđa.


Dolina vina – vallis vinearia – kako su ju zvali i kakvu su poznavali još stari Rimljani, a spominju i grčki geografi još 340 godina prije Krista, ponovno je plodna, nakon godina zapuštenosti do čega je bila dospjela u razdoblju svojedobne loše porezne politike u bivšoj državi.


Znači, nakon dobre turističke „berbe“ upravo je počela i traje – a traje i zadovoljstvo berača kvalitetom – dobra berba grožđa!
Prema riječima direktora Vinarije Pavlomir, agronoma, inž. Miroslava Palinkaša, slador je u bobicama grožđa vrlo dobar, bolji nego lani, berba je počela dan-dva uoči prošlog vikenda i potrajat će do konca idućeg vikenda.


Pavlomirski vinogradi prostiru se na više od 40 hektara gdje raste oko 150 tisuća trsova nekoliko vinskih sorata grožđa, a to su cabernet sauvignon, chardonnay, frankovka i domaća, autohtona žlahtina.


U Vinariji Pavlomir već godinama, nakon što su prognanici iz Vukovara na početku Domovinskog rata počeli s obnavljanjem dotad godinama zapuštenih vinodolskih vinograda, ostvaruju i dobar urod ali i proizvodnju kvalitetnih vina. Unatoč štetama što im ih u posljednje vrijeme nanose divlje svinje i čagljevi i umanjuju puni urod.


Miroslav Palinkaš u podrumima Vinarije Pavlomir u novljanskom dijelu Vinodola (snimio: F. DERANJA)


Vrhunska vina


Enolozi u Vinariji Pavloimir, na čelu s agronomom Miroslavom Palinkašem, uspjeli su proizvesti vrhunska vina i nekoliko pjenušaca a vratili su u vinograde i autohtonu sortu žlahtinu., Od pjenušaca iz njihova asortimana najpoznatiji onaj s nazivom „1288“, nazvan prema godini donošenja glasovitog Vinodolskog zakona. Na mnogim vinskim natjecanjima, sajmovima i izložbama vina, već godinama osvajaju najznačajnije nagrade i u Vinodol donose najsjajnije medalje.


Unatoč neočekivanim nedaćama što ih je sa sobom donijela pandemija COVID-19, zbog čega je prošlogodišnja turistička pa onda i poslovna sezona u Pavlomiru bila znatno osakaćena, ove je godine već od proljeća poslovna 2021. godina vrlo dobra. Čak su i posjeti turista ovoj vinariji i njihovoj kušaonici počeli sličiti na nedavne dobre i najbolje godine.


Berba još traje, premda se već prve tisuće litara soka od grožđa već počinju prelijevati u velike bačve u podrumima Vinarije Pavlomir a onda će slijediti vrenje mošta.


I u ostalim predjelima Vinodola, u mnogim mjestima, a pogotovo obiteljskim kućama i njihovim podrumima zamirisalo je upravo ubrano i stiješteno grožđe.


Revitalizacija vinodolskih, posebice pavlomirskih vinograda 1990-ih godina, potaknuta dolaskom Vukovaraca, izmijenila je sliku ovdašnje rane jeseni i vratila prizore i mirise punih bačava u ovdašnjim podrumima.


Pogledi su već uprti u Martinje i tradicionalno krštenje mošta, uz kušanje mladoga vina.


Prirodni, a to će reći kalendarski ciklusi najbolji su kada su redoviti, a to se – prema svemu sudeći – događa i ovog kasnog ljeta i na početku jeseni koja počinje u srijedu, 22. rujna i to, za one koje to zanima još preciznije: u 20 sati i 11 minuta.