Turistička zajednica

Plitvička Jezera imaju odlične rezultate iz protekle turističke sezone

Marin SmolčićU čestim kontaktima s iznajmljivačima smještajnih kapaciteta s šireg područja Nacionalnog parka Plitvička jezera lako je zaključiti kako je ova turistička sezona ondje bila izvrsna, uz činjenicu kako ona još traje jer uvijek ima posjetitelja koji doista obožavaju ovu destinaciju u sva četiri godišnja doba. Potvrdila nam je to i Josipa Kukuruzović, direktorica Turističke zajednice općine Plitvička Jezera iz Korenice.– Od početka ove godine, odnosno od 1. siječnja pa do 28. studenoga 2023. godine, na području općine Plitvička Jezera ostvareno je ukupno 248 605 domaćih i stranih dolazaka i 392 530 noćenja. Pri tome je udio stranih noćenja u ovom ukupnom broju čak 93 posto.
U odnosu na isto razdoblje prošle godine broj noćenja se povećao za 22,71 posto, dok je lani bilo 319 889 noćenja. Gledajući po nacionalnoj strukturi najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, SAD, Francuske, Italije i Nizozemske.


Pri tome je i dalje je najviše noćenja ostvareno u privatnom smještaju tj. objektima u domaćinstvu, a zatim slijede kampovi i hoteli, zaključila je Josipa Kukuruzović iz Turističke zajednice općine Plitvička Jezera.Podatak koji u ovome kontekstu najviše obećava prenio nam je u nekoliko navrata ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević. Prema njegovim tvrdnjama ove je godine prekinuta tzv. korona stanka iz 2020. i 2021. godine i u par su se počeli intenzivnije vraćati posjetitelji s Dalekog istoka: iz Kine, Južne Koreje i Japana.