Jesen u Lici

Lički mlječni proizvodi sve kvalitetniji i traženiji

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Šampionsku titulu ovogodišnje Jeseni u Lici ponio je OPG Marine Miškulin za svoju basu.Već godinama traju nadmetanja u kvaliteti sireva i ostalih mlječnih proizvoda između manjih i većih proizvođača. Ovo se dodatno pojačalo od kada je lički sir škripavac dobio zaštitnu markicu EU za kvalitetu i postao brend ovog dijela Hrvatske.


Prema riječima članova Stručnog povjerenstva za ocjenjivanja ličkih sireva na ovogodišnjoj priredbi „Jesen u Lici“ oni su i ove godine pri ocjenjivanju kvalitete sireva imali vrlo tešku zadaću.


Stručnjaci Agronomskog fakulteta u Zagrebu sireve su prilikom ocjenjivanja dobivali pod šiframa, kako bi se izbjegla zamka da netko bude skloniji nekom proizvođaču.

Struka je generalno zaključila kako se unatrag 10-15 godina etabliralo nekoliko ličkih sirana i OPG-a pa su u tome smislu ekološki pristup proizvodnji, tradicionalne tehnologije, ali i mjesto ispaše krava s kvalitetim mlijekom postali presudni za kakvoću i popularnost ličkih sireva.


Lički šlripavac je autohtoni proizvod zaštićen markicom za proizvod sa geografskim podrijetlom na razini Europske unije. Slično je i s basom. Njegova se popularnost zadnjih godina znatno proširila pa ga danas sve više traže gurmani izvan Like.Sirana „Vegium“ sa Baških Oštarija dobitnik je zlata za svoje mliječne proizvode u kategoriji base i vrhnja.


Za skutu je zlato pripalo sirani OPG-a Kolačević iz Donjih Pazarišta, a zlatom se ovjenčao njihov polutvrdi kravlji sir. OPG Kolačević osvojio je zlato i za lički škripavac.


U kategoriji vrhnja zlatom se okitio „Vegium“. Sirana „Vegium“ i OPG Kolačević svoje mlječne krave napasaju na Velebitu , odnosno u njegovu podnožju, što struka smatra jednim od najvažnijih razloga učestalih uspjeha u kvaliteti mliječnog repertoara.Šampionsku titulu ovogodišnje Jeseni u Lici ponio je OPG Marine Miškulin za svoju basu.


Tako su lički proizvođači sireva opet oduševili struku, a njihov trud i vrhunska kvaliteta odavno su priznati kod potrošača. Prilikom dodjele odličja za kvalitetu sudjelovao je i župan Ernest Petry, uz zamjenicu Jasnu Orešković Brkljačić i svoje stručne službe.