Građevinska dozvola

Gradi se solarna elektrana kod Udbine

Marin Smolčić

Gospodarska zona Podudbina

Gospodarska zona Podudbina

Očekivana godišnja proizvodnja  električne energije te sunčane elektrane bit će 10,29MWhU prostorijama Ličko-senjske županije danas je predana građeviska dozvola na jedan projekt. Uručenje takvog dokumenta bi zapravo trebalo biti rutinsko i bez puno pompe da se građevinska dozvola ne odnosi na izgradnju solarne elektrane  na Udbini, investitora tvrtke  „Moderator“ d.o.o.


Ova tvrtka već desetak godina uspješno posluje u proizvodnji el. energije na šumsku sječku i peleta za grijanje. Ujedno je to i energana koja el. struju isporučuje HEP-u. Direktor Moderatora Davor Zec obrazložio je svrhe novoga ulaganja.


– Vrijednost naše nove investicije je 9,5 milijuna kuna. Do sada smo u postojeće postrojenje i infrastrukturu u Poslovnoj zoni Podudbina uložili oko 100 milijuna kuna. Zapošljavamo 32 djelatnika i u ovoj korona-krizi smo se trudili da nitko ne ostane bez posla.
Što se tiče ovoga novog projekta to je samo nastavak priče o obnovljivim izvorima energije, a koristit će se da naše potrebe unutar vlastite elektro-mreže, dok će se viškovi isporučivati HEP-u. Budući  fotonaponski moduli će se postavljati na površinu od 28.500 m2.


Očekivana godišnja proizvodnja  električne energije te sunčane elektrane bit će 10,29MWh. U konačnici će u Podudbini posao naći gotovo 100 djelatnika i kooperanata, zaključio Davor Zec i rekao kako u RH nije dovoljno prepoznata proizvodnja solarne el. energije niti korištenje peleta za grijanje.


Na ovaj će se način povećati proizvodnja peleta i smanjiti njihova potrošnja u proizvodnji el. energije.