DRUGAČIJI OD DRUGIH

Gorštački češnjak uzgojen u Krivom putu postao hit na tržištu. Većina glavica premašuje vrtoglavih 100 grama

Dorotea Prpić

Na parceli na kojoj se do sada nikad nije sijao, posadili smo autohtono stoljetno sjeme češnjaka. Nismo koristili umjetna gnojiva, pesticide, čak ni ekološke, kaže Ivica Tomljanović - GavranSENJ- Krivi Put pomalo oživljava. Ovo raseljeno područje nedaleko Senja postupno se prepoznaje kao kvalitetno za ratarstvo i stočarstvo. Tako se u netaknutoj prirodi na oko 800 metara nadmorske visine iz stoljetnog sjemena uzgaja pravi eko gorštački češnjak. Uzgajaju ga u OPG-u Gavran, a prosječna masa pojedine glavice je oko 80 grama, iako velik broj glavica premašuje vrtoglavih 100 grama. Blago slatkastog je okusa, aromatičnog, koje žestoko pali nepce.


– Odlučili smo se na totalno drugačiji pristup poljoprivrednoj proizvodnji, organski, poštujući i biodinamičke principe Rudolfa Steinera, bez korištenja mehanizacije i preoravanja zemlje. Sve etape proizvodnje obavljamo ručno. Na parceli na kojoj se do sada nikad nije sijao, posadili smo autohtono stoljetno sjeme češnjaka. Nismo koristili umjetna gnojiva, pesticide, čak ni ekološke, nego isključivo drveni pepeo pomiješan s pijeskom. Tako smo osigurali apsorpciju viška vode te postepeno otpuštanje vlage uz optimalnu apsorpciju hranjivih tvari, objašnjava vlasnik Ivica Tomljanović – Gavran.


I hrana, i lijek


Dodaje da je posao oko uzgoja češnjaka samo nastavak dotadašnjeg hobija.
– U poljoprivredu smo se moja partnerica i ja upustili slučajno, više terapijski, onako za dušu i tijelo, a onda nam je postala ujedno strast i velika radost. Sve radimo iz srca, onako kako su radili naši stari, holistički, brinući se ne samo o zdravlju biljke već i tla, okoline i organizama u staništu. Želja nam je da svaki naš proizvod ne bude samo hrana već prvenstveno lijek. Ove godine odlučili smo se za otvaranje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva te smo pokrenuli proces certifikacije ekološke poljoprivredne proizvodnje, nastavlja Ivica.


Jedinstveno područje koje miješa mediteransku, oštru gorsko-planinsku i ličko-kontinentalnu klimu uz stalne udare poznate senjske bure vratilo je vlasnicima poštovanje i ljubav kojim su obasipali ovo pomalo surovu i kršnu zemlju te urodilo plodovima bijelog luka gorštačke veličine i točno takvog okusa.


– To je gorštački luk za gorštake, uz smijeh kaže vlasnik OPG-a Ivica Tomljanović – Gavran.


Puno narudžbi


Osim bijelog luka, ove godine na tržište će plasirati i autohtono ljekovito bilje koje ima prirodno stanište na krškim livadama i šumama diljem njihovih posjeda u Krivom putu, Podbilu i Veljunu Primorskom.


– U ovoj prvoj eksperimentalnoj fazi posadili smo šest ari češnjaka, 20 ari krumpira, a na većem dijelu ostale površine pod OPG-om ubiremo samoniklo ljekovito bilje primjerice to su stolisnik, gospina trava, menta, matičnjak, kadulja i vrisak. Samoniklo bilje zauzima površinu od oko 50 ari. Prinos češnjaka koji imamo je oko pola tone, a plasirat ćemo ga na lokalno tržište, uglavnom Zagreb i nešto Dalmacija. Budući da je to jedinstven proizvod primili smo narudžbe od vrhunskih restorana diljem Hrvatske među kojima su i oni sa Michelin zvjezdicama. Narudžbi imamo puno, s time da slijedeće godine planiramo povećati zasađene površine češnjaka na barem 20 ari, što znači da dio ovogodišnjeg prinosa moramo zadržati i za sjeme, zadovoljno zaključuje Ivica Tomljanović.