Briga o starijima

Program “Zaželi” u Gorskom kotaru odlično primljen, svi žele nastavak

Marinko Krmpotić

Za Općinu Skrad jedna od najvećih božićnih želja sigurno je ona vezana uz to da se uskoro krene u novi projekt Zaželi – zaključila je voditeljica Ana Begić, a jednako razmišljaju i u Općini FužineSKRAD/FUŽINE – Kraj ove i početak naredne godine za većinu goranskih sredina značit će i kraj provođenja projekta Zaželi koji je odlično primljen u svim lokalnim samoupravama u kojima je realiziran. Najprije se to dogodilo tamo gdje je projekt najprije i krenuo, točnije u Općini Skrad gdje je ovaj vrlo uspješan projekt službeno završio u ponedjeljak, 30. studenog. Projekt je okrunjen završnom konferencijom uz prigodni domjenak, a sudionici projekta prisjetili su se svojih postignuća od početka pa do kraja projekta, govori nam Ana Begić, voditeljica projekta.


– Počeci su bili nesigurni i teški, no s vremenom su se svi prilagodili, djelatnice su se uhodale, korisnici opustili i prihvatili pomoć koja im se pruža. Skradska zajednica pozitivno je prihvatila projekt, proračun općine ostao je netaknut troškovima budući da je projekt financiran sto posto iz Europskog socijalnog fonda, odnosno programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Iz tih izvora podmirene su plaće djelatnica, putni trošak, sve promotivne aktivnosti vezane uz projekt te mjesečna nabavka kućanskih potrepština za krajnje korisnike.


Prigodno druženje


Projekt je u Skradu trajao dvije godine, za to vrijeme uz jednog voditelja projekta, zaposlilo se šest djelatnica koje su se brinule za ukupno 42 korisnika. Tri djelatnice su završile i tečaj za njegovateljice koji je također financiran iz EU fonda, čime su stekle zvanje i znanja koja su im pomagala u radu, a u budućnosti im možda otvore mogućnost traženja novog posla. Za sam kraj projekta priredili smo u Domu kulture Skrad prigodno druženje tijekom kojeg smo se prisjetili najtežih, ali i najljepših trenutaka. Fizički je najteže bilo nositi, a nekada i cijepati drva i čistiti snijeg, pri čemu goranske žestoke zime i skradski brdoviti teren nikako nisu olakšavali posao. Nagrada u cijelom tom poslu bili su osmijesi i lijepe riječi koje su ih većinom čekale kada bi došle na vrata svojih korisnika, a mnoge su na svom poslu stekle dobra prijateljstva.
Svi zajedno se slažu da su zadovoljni otvaranjem radnih mjesta, pogotovo u Općini Skrad, gdje je nezaposlenost visoka, većina stanovništva je starije životne dobi, a žene su dobile šansu za zaposlenjem. Svakodnevica im je uljepšana jer pridonose zajednici, pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija, imaju neku obavezu i ujutro se lakše dižu, znajući da imaju obavezu. Zbog svega toga za Općinu Skrad jedna od najvećih božićnih želja sigurno je ona vezana uz to da se uskoro krene u novi projekt Zaželi – zaključila je voditeljica Ana Begić.
Svoje posljednje dane u ovoj godini ovaj projekt broji i na području Općine Fužine, a do sada je njegovo trajanje gotovo dvije pune godine, govori voditeljica Marina Tomić, posebno ističući da se nije stalo ni pred opasnošću od pandemije COVID-19 zaraze.


– Bez obzira što postoji strah od zaraze, uposlene žene, njih osam, »normalno« odrađuju svoj posao, naravno uz obavezno nošenje maski, držanje distance i nošenje zaštitnih rukavica. U tom periodu nismo stali niti dana, bez obzira što je dosta teško raditi u takvim uvjetima. Uz sve to nismo imali niti jednog pozitivnog krajnjeg korisnika, što je po meni veliki uspjeh, a nadamo se da će tako i ostati. Sam program je hvale vrijedan i šteta bi bilo kada ne bi bio nastavljen, tim više što na području Općine Fužine, ali i cjelokupnog Gorskog kotara, živi pretežno staro stanovništvo. Kada bi se program Zaželi ugasio, mnogo ljudi ostalo bi bez pomoći koja im je nužno potrebna. Mi trenutno obuhvaćamo šest naselja na području Općine Fužine, broj krajnjih korisnika kreće nam se od 75 do 85 ljudi.


Ekipa programa Zažželi koja je radila na području Općine Fužžine


Dobiveno obećanje


Na posljednjem sastanku s državnom tajnicom Majdom Burić, savjetnikom ministra rada i mirovinskog sustava Vickom Mardešićem, čelnicima goranskih općina i gradova te voditeljima programa Zaželi, dobili smo obećanje da program ide dalje i da se neće prekidati. Ako se i dogodi maleni prekid, nastojat će se da se to što bezbolnije odradi. Mi smo već počeli s pripremama za nastavak programa, počeli smo raditi ankete i analizu tržišta rada. Tu nam veliku podršku daje načelnik David Bregovac. Po trenutnim analizama, zaposlili bismo veći broj od trenutačno osam uposlenih žena, a svakako bi bilo potrebno zaposliti i jednog muškarca pa i ovim putem apeliramo prema Ministarstvu rada i mirovinskog sustava da nam odobre zapošljavanje muškaraca. U svakom slučaju, muška ruka pomoći bi bila od velike koristi.


Trenutačno žene rade i brojne fizičke poslove – spremanje ogrjeva, cijepanje drva, nošenje drva, čišćenje snijega – i kada bi se program u tom dijelu proširio zapošljavanjem muškarca, posao bi im bio znatno olakšan, a istodobno bi bila otvorena nova radna mjesta, što bi bilo itekako značajno za samu Općinu Fužine – rekla je Marina Tomić.