Ugledna manifestacija

Predstavljeni sudionici 44. saziva Goranske kiparske radionice. Stiže i skulptura “What a wonderful world”

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆLOKVE – Druženjem umjetnika i članova Goranske kiparske radionice s načelnikom Lokava Tonijem Štimcem, na već tradicionalnoj »Kavi s načelnikom«, su u Lokvama javnosti predstavljeni sudionici 44. saziva Goranske kiparske radionice, jedne od najstarijiih likovnih (kiparskih) manifestacija u Hrvatskoj.


Ove će godine to biti mr. art. Denis Krašković, akademski kipar iz Zagreba te red. prof. art. Edvin Dragičević, prof. likovne kulture i dekan umjetničke akademije u Splitu.


Poziv na ljubav


Krašković će se predstaviti skulpturom »What a wonderful world«, koja je inspirirana stihovima istoimene čuvene pop-pjesme, a predstavljat će notni zapis prvih taktova te pjesme čiji su autori Bob Thiele i George David Weiss, a proslavio ju je čuveni Louis Armstrong.
Dimenzije te skulpture bit će 200x730x30 cm, notno crtovlje bit će izrađeno iz hrastovine, a note iz čeličnog lima. Nakon izrade skulptura će tijekom srpnja ove godine biti postavljena kod jezera u Staroj Sušici.


Skulptura, kao i pjesma, poručio je Krašković, koji nije mogao nazočiti predstavljanju, poziva na ljubav te se divi i glorificira sva čuda prirode i sve najljepše pozitivne manifestacije života.


– Rad je zamišljen kao apostrof na čarobni i divni okoliš u kojem će se nalaziti. To jest djelo je konstrukt koji voli, hvali i ljubi prirodu i pokušava biti njezin integralni dio. Krajolik u kojem će rad biti postavljen uvelike je diktirao sam koncept i ideju djela, a uz umjetničku funkciju moći će služiti i kao hranilište za šumske životinje u zimskom periodu. Sama baza rada je tradicionalni kozolec koji je dio lokalnog pejzaža, na kojem su kao na notnom crtovlju, zamišljene note, tj. glazba. Djelo ima za cilj oplemeniti prostor, postati mjesto dolaska, igre, fotografiranja i cilj mu je razveseliti ljude. Poruka skulpture je da je unatoč svemu i svim našim patnjama ovaj svijet ipak i zapravo prekrasan, pogotovo ako svratite u ovako čudesnu prirodu kakvu nudi naš Gorski kotar, poručio je Krašković.


Rad inspiriran bunkerima


Edvin Dragičević bit će sudionik 3. saziva grafike, a njegov rad inspiriran je bunkerima koji su na području Lokava ostali nakon Drugog svjetskog rata na području Bukovca – Cijeli svijet, pa i naša država, prepuni su bunkera koji su po mnogočemu oznaka ove naše civilizacije.


To je tema koja me dugo zaokuplja, a u okviru GKR-a prvi ću joj put pristupiti tehnikom drvoreza, što je za mene istodobno i izazov i užitak, rekao je Dragičević, koji je već izradio skice za izradu matrica, a radit će u privremenom ateljeu grafike u Kući čuvara brane na jezeru Lokve.


Dio saziva, istaknula je voditeljica programa, samostalna umjetnica Tihana Karlović, mag. lik. pedagogije, bit će i dvije jednodnevne radionice – radionica drvoreza za učenike OŠ Rudolfa Strohala Lokve i OŠ Frana Krste Frankopana Brod na Kupi te radionica na kojoj će učenici imati razgovor sa sudionicima saziva kiparstva i grafike, a tijekom trajanja saziva moći će se razgledati izložba grafika iz mape »Goranska« autorice mr. art. Maje S. Franković, akademske grafičarke koja je ovu mapu izradila na prošlogodišnjem 2. sazivu grafike GKR-a 2022.


Autore i njihov rad, kao i dosadašnju aktivnost vezanu za izradu umjetnina ovogodišnjeg saziva, predstavio je Milivoj Diklić, tajnik Goranske kiparske radionice, istaknuvši da su tijekom protekla 44 saziva na tim druženjima brojne nastale skulpture oplemenile ionako predivne krajolike Gorskog kotara.


Nazočne je pozdravio i načelnik Štimac istaknuvši zadovoljstvo činjenicom da se radom GKR-a veže i predstavlja cijelo goransko područje, i to s aspekta kulture i turizma.


U 44 godine izrađeno 114 skulptura

U 44 godine djelovanja radionice, istaknuo je Diklić, kroz GKR prošla su 103 sudionika, odnosno 87 autora koji su izradili 114 skulptura koje su svoje mjesto našle u javnim prostorima diljem Gorskog kotara. Realizacija zamišljenih poslova uvijek traži i potporu, a ove godine, istaknuo je Diklić, pružili su je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Općina Lokve, Općina Fužine, Hrvatske šume, Kling Lič i MHE Zeleni Vir Skrad, dok su sponzori Hrvatske šume, a donatori Goran graditeljstvo Delnice, Miteh Lokve i GEC Lučice.

Otvaranje  2. lipnja u podne

Izrada skulpture započela je pripremom (piljenjem) sirovine na Pilani GEC u Lučicama krajem svibnja 2023. Izrada skulpture u Lokvama krenula je 29. svibnja i trajat će jedan tjedan. Otvaranje saziva bit će u petak, 2. lipnja 2023. godine u 12 sati u Društveno-kulturnom centru Žaba u Lokvama. U ovogodišnjim aktivnostima sudjeluje i Lara Šebelja, studentica riječke Akademije primijenjene umjetnosti.