Poboljšana infrastruktura

MRKOPALJ “Kolijevka skijanja” želi postati centar za visinske pripreme

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

U samom centru, uz osnovnu školu, uređena su igrališta za košarku, rukomet, mali nogomet i odbojku te atletska staza. Zagmajna je dobila roler stazu, a planova ima i za Vrbovsku poljanuTijekom ove godine na području općine Mrkopalj uložena su znatna sredstva u izgradnju sportske infrastrukture koja bi, nadaju se u Mrkoplju, mogla tijekom sljedećih godina ovaj dio Gorskog kotara zanimljiv učiniti sportašima i ekipama koje traže kvalitetne uvjete za što bolju pripremu.


Najuočljiviji zahvati vidljivi su, govori nam načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović, u samom mjestu, točnije pokraj OŠ Mrkopalj gdje je izgrađena i asfaltirana atletska staza i oveće igralište.


Sport i noću


– To je projekt koji realiziramo već dvije godine, a završetku se nadamo iduće godine. Na prostoru uz OŠ Mrkopalj asfaltirano je igralište gdje će biti moguće igrati košarku, rukomet, mali nogomet i odbojku, a sve to »zaokruženo« je atletskom stazom.
Podignuti su i reflektori koji će omogućiti korištenje ovog lokaliteta i u noćnim satima, postavljeno je 470 metara ograde te drugi dio asfalta. Sljedeće godine na redu su završni radovi kad će biti postavljena podloga na atletsku stazu i posebna podloga na igralište. Sigurni smo da će ova lokacija biti jak adut za rekreaciju i pripreme sportaša, smatra Brozović koji napominje da je ukupna investicija vrijedna oko 5 milijuna kuna.


Drugi u tijeku ove godine kvalitetno realiziran posao vezan uz sportsku infrastrukturu je izgradnja roler staze na Zagmajni. Uz ulaganja od 400.000 kuna uređena je 1,5 kilometara duga kružna roler staza koju sportaši već koriste i izražavaju samo pohvale.


Staza vodi od ulaska na prostor Zagmajne do strelišta te od strelišta natrag prema Mrkoplju gdje se opet spaja s početkom staze. Naravno, tijekom zime ta će staza biti idealna za skijaše trkače i biatlonce, a kad na njoj ne bude snijega, koristit će je ne samo, roleri, već i biciklisti, govori načelnik Brozović dodajući da su u planu i radovi na Vrbovskoj poljani gdje se planira niz poslova – dovršenje streljane, uređenje prometnice od Begovog Razdolja do Vrbovske poljane, uređenje središnjeg dijela vezanog uz start i cilj.


Snježna oaza


– Zbog nadmorske visine i svog položaja Vrbovska poljana idealna je za sve zimske sportove jer snijeg tamo ostaje jako dugo. Tamo je do sada postavljena solidna infrastruktura za biatlonska i skijaško-trkačka natjecanja, a vjerujemo da sve skupa možemo podići na još višu razinu, posebno ako asfaltiramo i uredimo 5 kilometara ceste koja od Begovog Razdolja vodi do Vrbovske poljane.


Naravno, sve to traži značajna ulaganja pri čemu se nadamo da bi ovaj projekt mogao biti uspješno kandidiran za EU sredstva, rekao je Brozović posebno naglasivši da su svi spomenuti poslovi realizirani uz veliku pomoć »sa strane«.


– Riječ je o financijski vrlo zahtjevnim projektima koje mi sredstvima iz našeg općinskog proračuna ne bi mogli pratiti. No, zato smo se kandidirali na različite izvore i uspjeli naći sufinancijere kojima i zahvaljujemo. To su Ministarstvo regionalnog razvoja, Središnji državni ured za sport, Ministarstvo kulture i Primorsko-goranska županija, zaključio je Brozović.


Paraolimpijci dobrodošli


Potencijalno vrlo kvalitetnu suradnju Općina Mrkopalj mogla bi, ističe načelnik Brozović, ostvariti s Hrvatskim paraolimpijskim odborom.


– Njihovi su nas predstavnici posjetili i iskazali želju da ovdje osmisle mogućnosti za pripreme paraolimpijaca i sportaša-invalida. Naravno da smo to prihvatili i uz njihovu pomoć razmotrit ćemo kojim bismo to sadržajima i infrastrukturom mogli privući na naše područje te sportaše kojih je u Hrvatskoj jako puno, rekao je načelnik Josip Brozović.