Sastanak u Brod Moravicama

Goranski čelnici se dogovorili da će se dogovoriti oko podjele novca iz Fonda za Gorski kotar

Marinko Krmpotić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Novu priliku za dogovor goranski će čelnici imati za desetak dana kad će u Vrbovskom biti održan još jedan sastanakKako se i očekivalo sastanak koordinacije goranskih načelnika i gradonačelnika održan u Brod Moravicama nije donio dogovor vezan uz zajednički odabir kriterija vezanih uz podjelu sredstava iz županijskog Fonda za Gorski kotar, a novu priliku za dogovor goranski će čelnici imati za desetak dana kad će u Vrbovskom biti održan još jedan sastanak.


Koliko taj novi pokušaj ima smisla vidjet će se tek nakon tog sastanka, a ono što je za sada jasno je da braneći interese svoje lokalne samouprave nitko ne želi odustati pa će na Županiji biti odluka da, uvaživši sve te različite stavove, donese konačnu odluku.


Upravo to najavio je sastanku goranskih čelnika nazočan Ljudevit Krpan, pročelnik županijskog Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje EU projektima, koji je najavio kako će na narednom kolegiju obavijestiti župana o iznesenim stajalištima što će svakako pripomoći u donošenju konačne odluke koja će vjerojatno biti donijeta nakon sastanka u Vrbovskom, ako to bude posljednji sastanak te vrste.
Tu odluku neće biti donijeti ni lako, ni jednostavno jer obje strane imaju kvalitetne argumente koje su tijekom današnjeg sastanka iznijeli, povremeno i kroz prilično žestoke rasprave u kojima se nazočne pojedince nazivalo “štetočinima za Gorski kotar”.


Bregovac za projektnu varijantu


Načelnik Fužina David Bregovac rekao je kako se zalaže za tzv. projektnu varijantu jer je ona najbliža ideji razvoja i nema veze s brojem stanovnika, već kvalitetom projekata za koje se traži sufinanciranje.


Podjeli utemeljenoj na broju stanovnika i veličini površine usprotivio se i načelnik Općine Lokve Toni Štimac rekavši kako poštivanje tog kriterija znači razvoj velikih i zaostajanje malih.


– Taj je kriterij protivan ravnomjernom razvoju svih sredina i ako se poštuje samo njega, onda će se razvijati samo Zagreb i nitko drugi.


Taj kriterij znači uništavanje malih sredina i koliko ga god vi potvrđivali bankarskim korištenjem brojki, tu se ne radi o logici brojki, već logici opstanka i postojanja malih sredina.


Ovaj županijski Fond namijenjen je, po meni, nekim manjim projektima i aktivnostima pa sam i ja najskloniji tzv. projektnom rješenju – rekao je Štimac.


Mario Šutej, načelnik Brod Moravica i domaćin sastanka, rekao je kako je po njegovom mišljenju ipak najbolji linearni model.


Josip Brozović, načelnik Mrkoplja, zamjerio je goranskim gradonačelnicima podcjenjivanje goranskih općina kojeg je, rekao je, osjetio u izvještaju s njihove tiskovne konferencije održane u Delnicama.


– Tamo ste na djetinjast način govorili o tome koliko vrijedi koji Goranin, a po meni svatko tko živi na ovim prostorima vrijedi suhog zlata – rekao je Brozović.


“Nisu ove brojke nimalo djetinjaste”


Odgovorio mu je gradonačelnik Čabra Antonio Dražović rekavši kako brojke nisu nimalo djetinjaste, a iznoseći ih nije govorio o vrijednosti Gorana, već o tome koliko Gorani vrijede po raspodjeli novaca iz tog Fonda.– Možda bi trebalo pitati naše stanovnike što o tome misle te čuti i njihov stav. Po meni je očigledno da linearni model nije dobar i trebalo bi ga, ako ništa drugo, bar probno za godinu-dvije promijeniti.


Pa ako se pokaže da nismo u pravu, vratimo se prethodnom modelu – rekao je Dražović, a Dražen Mufić, gradonačelnik Vrbovskog konstatirao je kako je nemoguće da devet goranskih lokalnih samouprava dobivaju jednako, jer s obzirom na broj ljudi, površinu i potrebe i nisu jednake


– Ova tri goranska grada čine 65 posto stanovništva i ako Županija ostalima želi dati znatno više, onda tu pravde nema. Sve što mi želimo je pravedna raspodjela, a kad vi kažete da brojke nisu bitne, onda je to čista demagogija.


Problem je u tome da je naša infrastruktura pet pa i više puta veća od vaše i nama jednostavno treba više novaca.


Mi već sada znamo da ćete imati potporu Županije, ali ćemo se nastaviti buniti i inzistirati na tome da Županija objasni zbog kojih to razloga zapostavlja 65 posto stanovništa Gorskog kotara – zaključio je Mufić.


“Zašto baš njima treba veća pomoć?”


Gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić naglasila je kako sve što se zbiva ne smatra svađom, a isto tako ne slaže se s onima koji tvrde kako gradovi napadaju županiju.


– Dapače, zahvalni smo Županiji što je stvorila i razradila niz novih kriterija. Mislim da to svjedoči činjenici da se dosadašnji linearni model nije pokazao dobrim. Mi kao predstavnici gradova nikad se s tim modelom nećemo složiti jer je za nas štetan.


Slažem se da svi Gorani vrijede isto, ali baš stoga me i zanima zašto je po dosadašnjoj podjeli iz Fonda netko tko živi u selima Općine Brod Moravice vrijedio puno više od ljudi koji žive u delničkim selima uz Kupu?


Zašto onima koji žive na području Brod Moravica ili bilo koje druge općine treba osigurati veću pomoć, a onima koji žive na području Delnica manju – upitala je gradonačelnica Mihelčić.


Za sada nepomirljive stavove ublažiti je uspio načelnik Skrada Damir Grgurić koji je predložio bar još jedan ovakav sastanak. Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić predložio je da to bude u Vrbovskom, ostali se složili, a načelno je napomenuto da bi to mogao biti prvi ponedjeljak u veljači.


“Nije ovo svađa nego…”


Završnu je riječ imao Ljudevit Krpan koji se složio da ovaj sukob mišljenja ne treba nazvati svađom, već činjenicom da je svakome stalo do svojeg.


– Mi u Županiji nastojat ćemo naći kompromisno rješenje. Mogli smo i sami donijeti odluku i odabrati jedan od ponuđenih kriterija, ali smo htjeli čuti i vaše stavove.


Mislim da ovakvih dogovora i razgovora treba više jer Fond za Gorski kotar nije jedino područje iz kojeg je moguće financirati Gorski kotar, posebno ako budete imali zajedničke projekte poput nedavnog vezanog uz razvoj sanjkališta i malih skijališta – rekao je Krpan.