Zaboravite buku klima uređaja – učinkovito hlađenje dizalicama topline

P. N.

Buka klima uređaja i hlađenje samo jedne prostorije zbog ograničenja kapaciteta njene vanjske jedinice polako odlaze u povijest uvođenjem novih tehnoloških dostignuća u građevinskoj industriji.Trend zamjene odvojenih sustava grijanja i hlađenja s cjelogodišnjimrješenjem jednostavnog održavanja i uštede energenata sve je učestaliji kod adaptacija kuća za odmor.Dizalice topline sve češći su izbor mnogih poznatih arhitekata pri projektiranju energetski učinkovitih građevina. Osim faktora uštede energenata, njima ćete izbjeći neugodnu buku koju često proizvode unutarnje i vanjske jedinice klima uređaja. Značajno je i to da se njihove instalacije mogu proširiti na postojeći sustav grijanja izbjegavajući tako velike građevinske zahvate. Projektiranje jednog sustava koji omogućava grijanje i hlađenje upotrebom dizalice topline učinkovit je način cjelogodišnje uštede energenata i prostora te diže komoditet stanovanja na višu razinu.


Za funkcioniranje dizalica topline potreban je samo priključak električne energije, a medij prijenosa topline i rashlada je voda, slično kao i kod klasičnih sustava s plinskim centralnim grijanjem. Ovi tehnološki napredni uređaji imaju izrazito visok koeficijent učinka (COP), koji se kreće čak do omjera 1:4 odnosno jednim utrošenim kilovatom električne energije dobivate ekvivalent od četiri kilovata topline što ih čini izrazito energetski učinkovitim uređajima.


Raspodjela topline i rashlada proizvedena dizalicama topline najpovoljnije se može raspodjelitiventilokonvektorima jer više niste primorani dizati pod da biste ugradili podno grijanje ili ugrađivati radijatore po cijelom stambenom prostoru. Ugradnja ventilokonvektora je jednostavna i ekonomična te ne zahtjeva prevelike intervencije u stambeni prostor jer se ugrađuje na pozicije kao i klasični radijatori.
 


Visoko učinkovite dizalice topline s gotovo bešumnom vanjskom jedinicom


Split dizalice topline Vitocal vrhunskog njemačkog proizvođača Viessmann karakterizira razdvajanje sustava na unutarnju i vanjsku jedinicu ugodnog dizajna. Ovi uređaji koriste toplinu sadržanu u vanjskom zraku na ekološki i izrazito ekonomičan način, te dolaze u izvedbama samo za grijanje ili za grijanje i hlađenje. Zbog svog gotovo bešumnog rada osobito su prikladne za primjenu u usko naseljenim područjima poput kuća u nizu. Kombinacijom optimiziranih ventilatora i inteligentnog upravljanja brojem okretaja osiguravaju izrazito tih rad i pod punim opterećenjem.


Najprodavanije dizalice topline Vitocal 100-S/111-Si Vitocal 200-S dolaze u nekoliko izvedbi koje ispunjavaju različite zahtjeve: kao uobičajena dizalica topline za grijanje prostora i zagrijavanje pitke vode, ali i s „activecooling“ opcijom hlađenja za ugodno temperiranje prostora tijekom ljetnih mjeseci te s ugrađenim protočnim bojlerom za toplu vodu. Unutarnje jedinice mogu se ugraditi u svaki podrum ili prostor u kući. Ova jedinica već je tvornički opremljena svim potrebnim komponentama, a vanjska jedinica može se postaviti na vanjski zid kuće ili slobodno u vanjskom prostoru.


Široku mrežu distributera i servisera Viessmann proizvoda možete pogledati ovdje.


Autor: Parlov DigitalIntelligence