Kako uštedjeti kod sljedeće kupovine namirnica

NL Promo

Pixabay

Pixabay

Svakodnevno pitanje koje muči većinu ljudi - kako uštedjeti kod sljedeće kupovine? Hrvatska broji na desetke trgovačkih lanaca koji se nameću raznolikim ponudama i povoljnim cijenama. Kupovina nikad nije bila toliko jednostavna, te nikad nije bilo toliko izbora. Ako se nađete u situaciji da pripremate omiljeni gulaš za obitelj, te na policama jednog trgovačkog lanca ne možete naći svježu junetinu, mogućnosti su da ćete isto meso naći na policama drugog trgovačkog lanca. Kako je COVID-19 kriza u rekordnom vremenu potresla svijet, što s epidemiološkog to i s ekonomskog aspekta, prosječni građani planiraju kupnju namirnica i u najsitnije detalje. Živimo u vremenima neizvjesnosti stoga su ušteda i efikasna kupnja postali prioriteti kupaca. Kako isplanirati sljedeću kupovinu namirnica, te pritom uštedjeti doznajte u nastavku. 


Napravite detaljan popis namirnica 


Kako uštedjeti ako uopće ne znate koje namirnice kupiti? Prvi korak za uštedu je svakako kreiranje detaljnog plana kupnje. Razmislite što ćete od hrane pripremati u narednom periodu, te sve namirnice stavite na papir. Ako dijelite kućanstvo s više ljudi, savjetujemo da zajedno sjednete, te ‘brainstormate’ što vam je od namirnica i ostalih potrepština potrebno. Kada ste napravili popis, potrebno je provjeriti cijene. Iako je mnogima na prvom mjestu ušteda novca, u prehranu svakako treba uključiti i ponešto zdravih namirnica poput ribe, maslinovog ulja, brašna od konoplje i sl. Zdravije namirnice znaju biti skuplje, ali definitivno se na kraju isplate u kontekstu zdravlja i psihofizičkog zdravlja osobe. 


Usporedite ponude 


Za uštedu nije dovoljno imati popis namirnica, te kupnju odraditi na slijepo. U većini gradova i urbanih sredina imamo privilegiju izbora tj. više trgovačkih lanaca na jednom mjestu. Trgovački lanci uglavnom nude slične namirnice i ostale artikle koji se cjenovno razlikuju. Važno je znati da trgovački lanci zadržavaju konkurentsku prednost putem niže cijene od konkurencije. Što to zapravo znači? Ako idete u dopunu zaliha, velika je vjerojatnost da će jedna namirnica biti jeftinija u određenom trgovačkom lancu u usporedbi na drugi. 
Najbolji način za usporedbu ponuda trgovačkih lanaca, a da pritom brinete o očuvanju okoliša je definitivno Letkomat. Letkomat nudi najnovije ponude svih trgovačkih lanaca na jednom mjestu, tako da u samo par klikova možete prolistati najnovije kataloge i započeti s planiranjem. Planirate za obitelj napraviti ukusne pljeskavice ili pak punjenu papriku? Mljeveno meso u Lidl-u možete naći za 10.99 kn što pak daje izdašnu uštedu u usporedbi za meso iz Konzum-a koje će vas koštati 14.99 kn.  


Nakon što ste usporedili ponude svih namirnica koje su vam potrebne i našli najpovoljnije cijene, savjetujemo da kategorizirate svoj popis namirnica po trgovačkim lancima kako biste bili organiziraniji tijekom kupovine. 


Kupujte za duže periode


Savjet je da kupovinu namirnica obavljate u određenim vremenskim razdobljima. Recimo da se odlučite da kupnju obavljate svakih dva tjedna, te se opskrbite za taj period svim potrebnim namirnicama. Ne samo da ćete uštedjeti na vremenu, nego i na transportu, te ćete vjerojatno ‘uloviti’ zanimljive akcijske ponude. 


 


RECEPT – Piletina s punjenom tjesteninom za cijelu obitelj ispod 45 kn


Pixabay

Kupovina namirnica uzima dosta vremena i energije, te je najbolji način za nadoknadu energije priprema ukusnog obiteljskog ručka – zaslužili ste. (foto: Pixabay)


U nastavku se nalazi brzi i super jeftini recept za pripremu piletine s punjenom tjesteninom s namirnicama koje možete naći u najnovijem Lidl katalogu:


  • Svježa pileća prsa (500 g / 25.99 kn)
  • Pasta od paprike (160 g / 3.99 kn)
  • Punjena tjestenina s kiselim kupusom i gljivama (400 g / 9.99 kn)
  • Povrće za dinstanje po izboru (luk, češnjak, paprika, mrkva) (100 g / 4.99 kn)

Naime, stavite piletinu u pac po izboru. Najčešće se koristi sol, papar i ulje, te je ostavite par sati da odleži u pacu. Pripremite slanu vodu, te stavite punjenu tjesteninu da se kuha. Nakon što je tjestenina gotova, piletinu narežite na sitne kockice, te svo povrće pripremite za dinstanje. Pripremite tavu, te izdinstajte luk i ostalo povrće, dodajte pastu od paprike, te dinstajte sve zajedno nekih 10 minuta. Nakon toga dodajte piletinu da se peče u tavi skupa s mješavinom povrća. Kada je sve gotovo, prelijte piletinu i mješavinu povrća po tijestu i servirajte. 


Dobar tek.