SVE ŠTO niste znali o STRUJNOM PODNOM GRIJANJU

P. N.Prednosti Raychem Sturm http://www.sturmgrijanje.hr strujnog podnog grijanja (SPG) ponajprije će se osjetiti u početnoj investiciji koja je do 40 posto niža u odnosu na klasične sustave centralnog grijanja, na drva, naftu, plin, za koje su potrebni peć, plamenik, pumpe, ventili, cijevi i dimnjak, a sve su to kvarljivi elementi sustava. U odnosu na dizalice topline cijena je čak 4-5 puta povoljnija.


Osim toga kod SPG-a nema gubitaka na sagorijevanju energenta (ni odlaska dijela iste u dimnjak). Kod drva je taj gubitak do 25 posto , nafte do 15 posto, a plina do 10 posto, a treba kalkulirati i gubitak transmisije toplinskog medija. Svi drugi sustavi traže i godišnje održavanje (500.-do 1500.-kn), a SPG ga nema.


Angažirana snaga energije (kW) do 40 posto je manja kod SPG u odnosu na» klasične« sustave koji djeluju konvekcijom (strujanjem) zraka, koji najlakše bježi. Osim toga kod SPG nema centralne jedinice pa je i vršnost (pikovi) potrošnje najmanja. Prosječna instalirana snaga grijanja ovisi najviše o izolaciji objekta, potrebi korisnika i načinu rasporeda topline. Stoga je od krucijalne važnosti imati kvalitetnog i tvornički ovlaštenog dobavljača/izvođača radi pravilnog proračuna toplinskih potreba objekata i izvođenja prema pravilima struke.
Utrošak energije kod PG je za 35% manji (kWh) za isti ili bolji osjet topline jer isto spada u vrlo niskotemperaturno grijanje (vodeno je samo niskotemperaturno). Što je površina grijaćeg tijela veća, a to je veći dio ili cijeli pod, potrebna je manja temperatura istog. Pod je grijaće tijelo, a kabeli u svojoj punoj dužini proizvođač energije-topline. Radijator treba vodu od 60-90 stupnjeva C, klima ili ventilokonvektori 50-60 stupnjeva C. Kod PG 1/3 volumena (ona iznad glave) se ne grije aktivno već „otpadnom“ toplinom, koja je manja od tijelu potrebne. Kod konvekcijskog radijatorskog grijanja ili klima temperatura iznad glava je 25-27 stupnjeva C. Znači bačena je ona iznad tijelu potrebne.Tu imamo još jedan moment koji se zove subjektivni osjećaj topline. Ako je naše tijelo u dodiru s izvorom topline (podom) tijelu treba 1,5-2 stupnja C manje za isti subjektivni osjet topline.


Zbog svega navedenog drugim sustavima grijanja vrijeme aktivnog rada-potrošnja energije traje od 8 sati dnevno (peći) do 15 sati (klime i ventilokonvektori, SPG ovisno o izolaciji zgrade i potrebi korisnika vuče energiju 3-5 sati dnevno.


To znači da iako su nominalno drugi energenti (po teoretskom kWh) nešto povoljniji, kada se u obzir uzme manje potrebnih kW, manji gubici i puno kraće vrijeme rada kod SPG to u konačnoj cijeni grijanja sa SPG ne ispada tako.


Električna energija je za potrošača povoljan, 100 posto   iskoristiv (nema gubitaka) a osim toga puno komforniji i ekološki prihvatljiviji energent, koja nastaje većim dijelom iz obnovljivih izvora energije uz trend povećanja takvih izvora


 


 Način rasporeda topline radijatorskog grijanja


 


 


Način rasporeda topline radijatorskog grijanja


Način rasporeda topline radijatorskog grijanjaNačin rasporeda topline strujnog podnog grijanja


 


 


ODNOS MJESTA POTROŠNJE U KUĆANSTVU


Zakonski regulirana obaveza izolacije zgrada dovela je do drastične promjene u odnosu potrošačkih mjesta. Na nivou države zimsko grijanje strujom ne ugrožava energetsku bilancu, jer su najviši pikovi potrošnje struje ljeti zbog sustava hlađenja. Struja je jedini energent koji korisnik može samostalno proizvoditi uz pomoć sunca tj. Fotonapona i tako biti neovisan od državnog ili monopolskog sustava naftnih ili plinarskih lobija. Neopravdano su velike hidrocentrale izostavljene iz obnovljivih izvora energije. Kada bi ih se uvrstilo (a nema razloga da ne) ispalo bi da Hrvatska već danas proizvodi više od 50% električne energije iz obnovljivih izvora.


  


 


ELEMENTI ZA USPOREDBU EKONOMIČNOSTI GRIJANJA


* Trošak investicije (materijal + ugradba)-SPG -40%


* Trošak energije (kWh)-SPG +15%, zavisni troškovi (doprema i skladištenje te manipulacija) -SPG nema


* Način plaćanja – SPG po utrošenoj struji mjesečno, svi ostali prije trošenja, odjednom


* Efikasnost energenta – SPG 100%, ostali do 25% manje


* Troškovi održavanja sustava grijanja – SPG nema, ostali 500.- do 1500.-kn godišnje


* Trajnost uređaja – SPG neograničena ostali 10 godina


* Jamstveni rokovi – SPG do 20 godina ostali 2-5 godina


* Ako si korisnik napravi i kvantificira prethodne elemente vidjeti će koliko je SPG povoljnije i ekonomičnije


 


Skandinavija koristi sustave SPG u 1/4 ugrađenih sustava. Najveći proizvođač grijaćih kabela na svijetu, američki Raychem, nakon nedavno održanog sajma ISH u Frankfurtu bilježi trend povećanja korištenja SPG svuda u EU, a takvim se pokazuje i distribucija istih u Hrvatskoj