SPIVER – lijepa obiteljska priča NAPRAVLJENA U ITALIJI

P. N.Kalina d.o.o. http://www.kalina-ri.hr/ od  1990. godine najveću pažnju posvećuje tehnološkim inovacijama iz djelatnosti, te savjetovanju i edukaciji u njihovoj primjeni. U svojoj širokoj paleti proizvoda Kalina d.o.o. nudi sve vrste boja, lakova i ostalih premaza, ukrasnih žbuka, električne i ručne alate, ličilački pribor, brusne materijale, ljepila, poliesterske i epoksidne smole, keramičke pločice, aditive u građevinarstvu, razne hoby materijale, vijčanu robu, reparaturne materijale za automobile i plovila.


Kalina d.o.o. je zastupnik i distributer stranih tvrtki: Veneziani, Tikkurila, Mirka, Owatrol, Fila, ICR, CFG,CRC, a novost u ponudi  su dekorativne tehnike Spiver colorficio. 


Spiver colorficio talijanska je tvrtka nastala 1978. na Siciliji. Od malog obiteljskog biznisa obitelji Giuseppe, generacijama je stasala do lidera na polju dekorativnih boja, koje danas izvoze širom svijeta, u više od 45 zemalja. Najpoznatiji su po ekskluzivnoj ARTHE dekorativnoj liniji, čije dekorativne boje krase zidove najpoznatijih građevina širom svijeta. Činjenica da su protagonisti u nekima od najvažnijih dostignuća u dizajnu i arhitekturi, od Šangaja do Moskve, od Dubaija do Bangkoka, služi na ponos ovoj tvrtki koja je u cijelosti stvorena na obiteljskim vrijednostima. Vođeni idejom da su emocije bitne i usmjereni na kvalitetu kao apsolutnu vrijednost, od samog proizvoda preko ugradnje, pa sve do vizualnog dojma i stila, Spiver tim s predanošću i strašću podupire sve one koji rade na uzbudljivim i ambicioznim projektima.
Od travnja 2019. Spiver Arthe dekorativnu liniju možete pronaći u trgovini boja i lakova Kalina u Rijeci, Kalina 2 (Orehovica, na izlazu s riječke zaobilaznice) i na Rabu, Banjol 801/A. 


 


NAHIR


Nahir  dekorativni sustav  lagan je za modeliranje i omogućuje vam stvoriti beskrajne efekte. Uz primjenu Sails Classic ili Pearl, kao završnog sloja, dobiva se transparentnost, dubina i fascinantni tamno-svijetli kontrast. Ovaj dekorativni sustav ima tri metode primjene – Rigato, Broccato, Crackle, a mi vas danas upoznajemo s tehnikom Rigato. 


KAKO PRIMIJENITI SPIVER ARTHE DEKORATIVNU LINIJU


Zidove pripremite kao za klasično bojenje (očistite zidove od nečistoća i zakrpajte oštećenja). Na pripremljen zid valjkom kratke dlake nanesite jedan sloj Primera S i pustite da se osuši. 


Nakon minimalno 8 sati, platičnim gleterom ravnomjerno nanesite jedan sloj Nahir reljefnog kita, u debljini od 2 do 3 milimetra. Preporučljivo je da se reljefni kit nanosi u potezima oko 50 do 70 cm duljine, duž cijelog zida, na kraju površinu zagladite gleterom. 


Neposredno nakon nanošenja reljefnog kita, uz pomoć specijalnog gletera „umjetna trava“  oblikujte Nahir reljefni kit povlačeći linije, u jednom potezu, od početka do kraja zidne plohe. Ovisno o efektu koji želite postići, linije se mogu oblikovati horizontalno, vertikalno ili u kombinaciji. U ponudi Kalina d.o.o. pronaći ćete razne dekorativne gletere, ali kit možete oblikovati i valjkom ili ljepljenjem i skidanjem folije. Nakon formiranja željenog dezena, pustite da se zid dobro osuši. 


Nakon sušenja (minimalno 24 sata), nanesite Velatura boju ličilačkim kistom i to na način da pratite pravac formiranih linija dekora.


Odmah nakon nanošenja, višak Velatura boje uklonite spužvom, uvijek prateći linije dekora. Kao završni sloj, za dobivanje raznih efekata možete upotrijebiti Sails Classic ili Pearl. 


Pogledajte cijeli postupak na https://www.youtube.com/watch?v=b86eT0FeL3s


 


ARTHE METAL


Arthe Metal koristi se kao završna obrada za metalni efekt – zlato, srebro i derivati. 


Tri su metode nanošenja ove boje.


1. Efekt suhog kista: proširiti sloj Arthe Metala pomoću spalter decora četke nepravilnim pokretima, zatim četkom iscrtavajte poprijeko, iskržano manje površine. Nakon sušenja, ponovite isti postupak, kao i prvi sloj, kako biste dobili željeni završetak traga kista i izvrsnu pokrivenost površine.


2. Efekt zlatnih listića: ovu tehniku radite plohu po plohu, na površini oko dužnog metra. Prvo nanijeti sloj Arthe Metala pomoću spalter decora četke i potom odmah pomoću posebnog Arthe Metal alata, spužvasti gleter, zagladite jedan potez vodoravno (oko 1 metar), potom okomito povlačite drugi potez, širine gletera, kako biste kreirali efekt zlatnih listića. Nakon sušenja, ponovite isti postupak, kao prvi sloj, kako bi se dobio željeni efekt zlatnih listića i izvrsna pokrivenost. 


3. Frise efekt: nanijeti  sloj Arthe Metala pomoću spalter decora četke, nepravilnim križnim pokretima, na manjoj površini, i odmah pomoću posebnog Arthe Metal alata ujednačenim kružnim pokretima zagladite boju; nastavite dok cijela površina ne bude pokrivena. Nakon sušenja, ponovite isti postupak, kao prvi sloj kako bi se dobilo željenu završnu obradu poteza kista i izvrsna pokrivenost površine.


Krajnji efekt Arthe Metala jasno se vidi kad je cijela površina u potpunosti osušena, 4 do 5 sati nakon primjene.


Sve tehnike možete pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=PcNicRqI0r8