SPECIJALNA BOLNICA MEDICO

Pričajmo o vazektomiji: Jedini siguran oblik muške kontracepcije

P. N.

dr. Fabio Božac

dr. Fabio Božac

Vazektomija je operativni zahvat koji služi kao metoda kontracepcije ako muškarac ne planira imati djecu. Jedini je siguran oblik muške kontracepcije. Specijalist urologije Fabio Božac dr. med. iz Specijalne bolnice Medico odgovara na najčešća pitanja o ovom zahvatu.Medico u odjelu Urologije nudi uslugu obavljanja vazektomije, a upravo u taj odjel će zainteresirani pacijent najprije doći na pregled kod specijalista. “Prema hrvatskom zakonu, vazektomija se može obaviti nakon napunjene 35. godine života, a preporučuje se muškarcima koji su sigurni da više ne planiraju imati djecu”, kaže dr. Božac.


“Zahvat se radi u lokalnoj anesteziji i najčešće traje od 30 do 40 minuta. Radi se o podvezivanju sjemenovoda. Rezovi se rade na mošnjama, a poslije oporavka su gotovo nevidljivi. Pacijent nakon zahvata ide na kućnu njegu i u pravilu se oporavlja za nekoliko dana. Na kontrolu također dolazi nakon par dana”, objašnjava dr. Božac.


Nakon zahvata, pacijenti prvih dana mogu osjetiti određenu bol u području sjemenika ili iznad njih, a tad se preporučuju uobičajeni lijekovi protiv boli i hladne obloge po potrebi. Savjetuje se mirovanje kroz nekoliko dana. Muškarac vrlo brzo nakon zahvata može opet biti spolno aktivan.
“Vrlo rijetko dolazi do upale u području rane, za koju se onda propišu antibiotici. Zahvat je siguran, brz i učinkovit”, kaže dr. Božac.


 


Spolno ponašanje nakon zahvata


 


Važno je da pacijent još uvijek koristi kontracepciju prvih mjesec dana nakon zahvata kada se radi kontrolni spremiogram i utvrđuje se ima li još zaostalih spolnih stanica. Ako je sve u redu, pacijent može imati spolne odnose bez zaštite. Nakon vazektomije, erekcija i ejakulacija su iste kao prije, a to se odnosi i na izgled sperme.


“Uspješnost zahvata je 98 posto. Ono što je važno reći jest da zahvat ne štiti od spolno prenosivih bolesti”, napominje dr. Božac.


Na kraju, najbitnija je jasna odluka, kaže dr. Božac. “Iako je moguće izvesti obrnuti postupak nakon vazektomije, on nije uvijek uspješan. Zato pacijentima savjetujem da nakon informiranja i razgovora sa suprugom i pregleda još jednom ‘prespavaju’ do donošenja konačne odluke. No, ako već imaju djecu i ako je unutar obitelji donošena odluka da ne žele imati više djece, vazektomija je siguran i učinkovit način kontracepcije”, zaključuje dr. Božac.


 


Ako ste zainteresirani za pregled kod urologa, rezervirajte svoj termin u Specijalnoj bolnici Medico u Rijeci ili u Puli na brojeve telefona 051 263 109 i 052 633 333.