Posuđe od gusa – tradicionalno, zdravo i vječno

P. N.

Posude od lijevanog željeza, znane i kao posude od gusa, doslovno su neuništive, traju vječno i za razliku od mnogih stvari koje imate u kuhinji, s vremenom postaju sve bolje i bolje.Ljudi znaju zazirati od gusa, jer ga je navodno komplicirano održavati i težak je. Ali, zapravo, ako ga dobro sezonirate u startu i povremeno to ponavljate, posuđe od gusa ćete lakše čistiti nego posuđe od inoksa. Hrana pripremana u posuđu od gusa je najukusnija i zdravija. Posuđe se ravnomjerno zagrijava te duže ostaje toplo. Razlog težine posuđa je kvaliteta lijevanog željeza od kojeg je izrađeno. Možda ga je teško podići, ali je izuzetno lagano u njemu pripremati zdrave, jedinstvene i ukusne obroke.


Najbolje ćete rezultate postići kuhajući na nižim i srednjim temperaturama, a posudu zagrijavajte postepeno. Kada se posuda zagrije, možete smanjiti temperaturu. Mit je da se u gusanom posuđu ne bi trebala pripremati kisela hrana, poput rajčica, kiselog kupusa i sličnoga, zbog oksidacije. Slobodno kiselu hranu kuhajte u dobro sezoniranom gusu, ali nemojte ju ostavljati u posudi kada je gotova.3 razloga zašto je posuđe od gusa odlično!
1. Trebate manje ulja


Taj ljupki sjaj na posuđu od lijevanog željeza znak je dobrog sezoniranja, što ga čini praktički neljepljivim. Nećete trebati koristiti puno ulja kako bi ispekli hrskavi krumpir ili piletinu.


2. Alternativa bez kemijskih dodataka u kojoj se hrana ne lijepi


Posudu od gusa je potrebno samo dobro sezonirati, kako se hrana u njoj ne bi lijepila. Napravljena je od lijevanog željeza, koje, ako to ikada poželite, možete u potpunosti reciklirati, a pri zagrijavanju ne ispušta nikakve štetne spojeve. Osim što ne šteti vama, nije štetno ni za okoliš.


3. Obogaćuje hranu željezom


Dok gus ne ispušta štetne kemikalije u hranu, može je malo obogatiti željezom. Manjak željeza prilično je čest u svijetu. Zapravo, 10% Amerikanaca ima nedostatak željeza, a vjerujemo da je i kod nas situacija slična.


Može se koristiti na svim izvorima topline, osim mikrovalne pećnice. Svakako izbjegavajte temperaturne šokove – nemojte vrelu posudu ispirati pod hladnim mlazom vode, jer ju na taj način možete oštetiti. Pripazite da posuda bude potpuno suha prije odlaganja u kuhinjski ormarić i odlažite ju uvijek u prozračan suh prostor. Kako bi bili sigurni da je posuda potpuno suha, možete ju staviti kratko na ploču štednjaka na nisku temperaturu.Počeli su Dani gusa u Lonci&poklopci by Bajde!


Iskoristite priliku i kupujte setove posuđa po cijenama sniženim od 20% do 50% u svim Lonci&poklopci by Bajde trgovinama i web shopu