UPISI U STUDIJSKE PROGRAME FOI-ja

Pogledajte koji Fakultet u sjeverozapadnoj Hrvatskoj obrazuje stručnjake kojih kronično nedostaje na tržištu rada

P. N.

Hrvatska se danas suočava s nedostatkom radne snage u mnogim djelatnostima, a posebno je izražena potreba za stručnim kadrom u IT sektoru. To ni ne čudi obzirom da je doprinos IT stručnjaka ključ svakog uspješnog poslovanja - svake tvrtke, ustanove ili organizacije. Drugim riječima, bez IT-jevaca danas je teško uopće zamisliti budućnost, a kamo li napredak u bilo kojem gospodarskom segmentu.Informatička tehnologija je danas interdisciplinarno povezana sa svim područjima znanosti, posebice s ekonomijom te predstavlja jedno od najvažnijih i najperspektivnijih gospodarskih područja današnjice, a upravo u tom području nedostaje vrhunsko obrazovanih stručnjaka.


U čak četiri grada Sjeverne i Središnje Hrvatske – Varaždinu, Sisku, Zaboku i Križevcima, u okviru svoja tri interdisciplinarna studija na preddiplomskoj razini, dva na diplomskoj i postdiplomskoj razini, Fakultet organizacije i informatike obrazuje IT-jevce i ekonomiste s posebnim naglaskom na kombinaciju predmeta iz više polja informacijsko-komunikacijske tehnologije te ekonomike poduzetništva.


Na preddiplomskom sveučilišnom studiju Informacijski i poslovni sustavi u Varaždinu obrazuju se visoko zapošljivi IT stručnjaci, koji na prvoj razini usvajaju znanja o tehnologiji i infrastrukturi koja omogućava izradu programske potpore i rad suvremenih informacijskih sustava te programiranje u jednom od programskih jezika (među ostalim i danas nezaobilaznih mrežnih aplikacija).


Tu je i sveučilišni studij Ekonomika poduzetništva, koja ekonomiju kombinira sa temeljnim znanjem iz domene IT-a, što čini ovaj smjer interdisciplinarnim i stavlja studenta u prednost prilikom zapošljavanja. Uspješni studenti imat će temeljna znanja iz ekonomskih disciplina, prava i informatike kojima će unaprijediti poslovne procese u organizacijama iz privatnog i javnog sektora, a osposobljeni za djelovanje i u međunarodnom okruženju.


Postoji i FOI-jev stručni studijPrimjena informacijske tehnologije u poslovanju (PITUP), koji je pretežito namijenjen osobama u radnom odnosu, a koji žele usavršiti svoje znanje i vještine, kombinirajući i ekonomske i informatičke predmete.


Fakultet organizacije i informatike (FOI) je također pionir uvođenja obavezne stručne prakse na visokoobrazovnim institucijama u Hrvatskoj, nudeći studentima mogućnost kreiranja prvih poslovnih koraka i razvoja karijere već za vrijeme njihova studiranja.


Rezultat? Više od 55 posto studenata nakon završetka studija i stručne prakse, ostaje raditi u jednom od 400 poduzeća s kojima FOI ima potpisan sporazum o suradnji.


Više informacija o svim mogućnostima studiranja na Fakultetu organizacije i informatike pronađite na službenoj web stranici www.foi.unizg.hr!