LIJEČNIK IZ MEDICA ŽELI SRUŠITI TABU

Kako izgleda pregled koji muškarcima spašava život: “Dolazak na pregled znači preuzimanje kontrole nad svojim zdravljem”

P. N.

Rak prostate jedan je od najčešćih tumora u muškaraca, a Specijalna bolnica Medico u studenom iz Rijeke i Pule provodi edukativnu akciju "Medico Movember" kojom informira o ovoj bolesti, liječenju i načinima prevencije. Mnogi muškarci nažalost još uvijek imaju nepotrebnu "kočnicu" prema pregledu prostate. Specijalist urologije dr.med. Božac želi skinuti tabu s ove teme.Svaki muškarac bi već u 40-im godinama života trebao misliti na zdravlje svoje prostate. Iako je preporučljivi rok za odlazak na pregled napunjena 50. godina života, specijalist urolog dr.med. Fabio Božac iz klinike Medico muškarce poziva i ranije na pregled jer svi živimo puno stresnije nego prije.


“Stres, nezdravi izbori u prehrani i stilu života te obiteljska anamneza utječu na veći rizik od obolijevanja”, kaže dr. Božac koji je svjestan da među pacijentima još uvijek postoji određena nepotrebna stigma oko pregleda prostate.


 
Muškarci koji dođu na pregled su odgovorni prema vlastitom zdravlju


“Pregled prostate je najbrži i najjednostavniji način da muškarci preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem. Oni koji su bili na njemu uvjerit će vas da je to kratkotrajni postupak koji na kraju puno znači jer u kratko vrijeme doznajete rezultate”, kaže dr. Božac.


“Osim raka prostate, prostata može biti i povećana u slučaju raznih “dobroćudnih” bolesti, upala, infekcija i spolno prenosivih bolesti. Pacijenti se urologu najčešće jave kada osjete tegobe pri mokrenju. To je odgovorno i preporučljivo ponašanje”, kaže dr. Božac koji smatra da je važno govoriti o pregledu prostate kako bi se skinuo “tabu” s ove teme.


“Pregled je jednostavan. Liječnik će vas zamoliti da se okrenete i malo nagnete, a onda će s podmazanim rukavicama polako gurnuti prst u rektum kako bi utvrdio ima li određenih nepravilnosti. Ako je prostata povećana, uputit će vas na daljnje preglede da utvrdi radi li se o određenoj infekciji, upali ili raku”, objašnjava dr. Božac.


Najčešća iduća metoda pregleda je tzv. PSA test. PSA (Prostate Specific Antigen) je protein koji proizvodi žlijezda prostata i nalazi se u sjemenoj tekućini, a u malim količinama nalazi se i u krvi. Za provođenje testa uzima se uzorak krvi kojim se mjeri razina PSA. Ako je povišena, provode se daljnje pretrage i dijagnoza.


 


Stručnjak će vas savjetovati i o mjerama prevencije bolesti


Dr. Božac poziva sve muškarce da redovite preglede kod liječnika specijalista uvrste u godišnju rutinu.


“To je pozitivan način brige o sebi. Redovitim odlaskom liječniku ne samo da možete utvrditi je li vam prostata zdrava, već ćete se riješiti i nelagode te se posavjetovati o metodama prevencije bolesti”, zaključuje dr. Božac.


 


Ako želite rezervirati svoj termin za pregled prostate u Medicu u Rijeci ili u Puli, javite se na brojeve telefona 051 263 109 ili 052 633 333.