Iznajmljivačima privatnog smještaja godina nije bila laka

P. N.

Iako njihov posao može biti itekako isplativ, sa sobom nosi i popriličan rizik. Sezonu iznajmljivača poremetiti mogu razne nezgode i eventualna oštećenja na imovini u koju su puno uložili, ali i od koje žive i zarađuju.Frane Mrakovičić iznajmljuje luksuzan smještaj nedaleko od Rijeke. Svoje je imanje, kaže, gradio desetak godina i konstantno u njega investirao. “Zato su neki detalji ispali bolje nego što bi bili da smo radili sve na brzinu. Kada radite na brzinu, imate više šanse da s puno toga pogriješite”, kaže gospodin Frane. Odlučio se na gradnju visokokvalitetnog smještaja zato što smatra da se gostima isplati ponuditi nešto više. Time se može i bolje naplatiti te produljiti sezonu. “Mi smo se dugo razvijali prema masovnom turizmu, gdje je jedino bilo bitno osigurati apartmančić u kojem će se moći prespavati. Da se gosti mogu okupati i sunčati.  


Mislim da je budućnost u tome da se gostima ponudi maksimum i da se produlji sezona”, zaključuje Mrakovičić. 


Na pitanje misli li da je više isplativo graditi jeftiniji ili skuplji smještaj, kaže da to nije jednostavno pitanje. “U Hrvatsku, možda zbog prošlosti, često dolaze gosti koji traže jeftiniji smještaj. Moje i iskustvo mojih kolega je da u Europi ipak ima dovoljno ljudi koji su spremni platiti više, ali im onda treba i ponuditi više”, govori. 

Uz ponudu sve bolje usluge dolazi i veći strah od eventualne šteteVisoka ulaganja prati i strah od eventualne štete. ”Straha se možemo riješiti tako da osiguramo goste i njihovu imovinu. Od štete koja se može dogoditi u objektu mora se biti osiguran, to je jedini način da mirno spavamo”, govori gospodin Frane. 

Polica Turist plus Croatia osiguranja osigurava stvari vlasnika apartmana, poput namještaja, kućanskih aparata, ukrasnih predmeta i druge opreme, stvari gostiju koje služe za osobnu potrebu i potrošnju, dokumente i predmete posebne vrijednosti poput novca i nakita te najmodavca od odgovornosti prema trećim osobama. Više informacija saznajte ovdje.