OBVEZNI MIROVINSKI FONDOVI

Gotovo 2 milijuna građana štedi u drugom stupu

P. N.

Obvezni mirovinski fondovi upravljaju s više od 111 milijardi kuna imovine

Obvezni mirovinski fondovi upravljaju s više od 111 milijardi kuna imovine

Građani mogu izabrati jednu od tri kategorije štednje - A, B ili C. U najraširenijoj, kategoriji B, nalazi se oko 95 posto svih štediša u drugome stupuGotovo dva milijuna hrvatskih građana trenutno štedi u drugom mirovinskom stupu. Prema podacima Hanfe, trenutno raspolažu s 111,2 milijardi kuna imovine. Svi građani mogu izabrati jednu od tri kategorije štednje – A, B ili C. One građane koji nisu odabrali neku od kategorija REGOS će automatizmom raspodijeliti u kategoriju A (isto vrijedi ako novozaposleni nisu sami odabrali fond – Regos ih nakon mjesec dana raspoređuje u jedno od četiri društva prema određenom algoritmu). Kategorija A je najrizičnija, može donijeti najveće prinose, ali i moguće najveće gubitke, i stoga je namijenjena najmlađim članovima jer se rezultati ostvaruju na dugačkom vremenskom horizontu. Kategorija C jest za one koji igraju na sigurno, što im omogućuje najmanje dobitke, ali i najmanje gubitke. Kategorija A uvedena je da bi mlađi osiguranici mogli svoju mirovinsku štednju povećavati brže od prosjeka, dok je kategorija C namijenjena starijima, a kako bi uoči odlaska u mirovinu postojeću visinu štednje mogli očuvati od mogućeg burzovnog rizika. Sredstva na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu su osobno vlasništvo, a nasljedna su samo u slučaju kada po smrti člana mirovinskog fonda članovi obitelji nemaju pravo na obiteljsku mirovinu prema odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju. Podaci u Tablici 1 prinosa obveznih mirovinskih fondova (OMF) odnose se na štednju u najraširenijoj kategoriji B, u kojoj se nalazi oko 95 posto svih štediša u drugome stupu.


U slučaju smrti člana fonda prije ostvarenja prava na mirovinu, a članovi obitelji nemaju pravo na obiteljsku mirovinu prema odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, sredstva na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu su nasljedna i isplaćuju se u gotovini. Ukoliko članovi obitelji imaju pravo na obiteljsku mirovinu, zahtjev za pokretanje postupka trebaju podnijeti HZMO-u. Naime, raspolaganje sredstvima ušteđenim u obveznom miro-vinskom fondu je vezano uz ostvarivanje prava iz prvoga mirovinskog stupa putem HZMO-a.Prinosi obveznih mirovinskih fondova (OMF)


Mirex A 8,19 (od osnivanja) 10,93 (12 mjeseci)


Mirex B 5,69 (od osnivanja) 8,04% (12 mjeseci)


Mirex C 6,13% (od osnivanja) 6,00 (12 mjeseci)Kako pratiti stanje na osobnom računu u mirovinskom fondu?


Pratiti i znati stanje na osobnom mirovinskom računu može se svakodnevno. Tri su načina kako član fonda može dobiti informaciju o svom računu.


1. Prvi je pozivom na besplatni info telefon svog fonda. Info telefon AZ 0800 0099, Croatia osiguranje DMF je 800 1884, PBZ Croatia osiguranje 0800 445544, a Raiffeisen je 0800 0900, Erste Plavi 0800 5055. Da bi djelatnik fonda mogao dati informaciju o stanju računa, mora mu se reći PIN 1 broj mirovinskog računa i zaporka. To su podaci koje svaki član dobije nakon upisa u fond.


2. Drugi način je putem Interneta, na službenoj web stranici svakog fonda. Za provjeru putem Interneta također je potrebno znati i upisati broj mirovinskog računa i zaporku, kao i OIB i PIN.


3. Moguće je stanje računa pratiti i na treći način, putem SMS poruke na mobilni telefon koju će slati fond. Član koji dogovori primanje obavijesti putem SMS poruka, dobivat će informaciju o promjeni stanja računa nakon svake uplate doprinosa.


4. Putem elektronske pošte, ali prethodno je potrebno aktivirati ovu uslugu.Sadržaj teksta dio je projekta Financijska pismenost, a nastao je u suradnji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te NL native tima.


Foto: Istock