LIJEČNICA KLINIKE MEDICO U RIJECI

Dr. Prvulović: “Što morate znati o raku dojke i kako ga otkriti na vrijeme”

P. N.

U mjesecu borbe protiv raka dojke, cilj je osvijestiti javnost o važnosti redovitih pregleda dojki kako bi se bolest otkrila na vrijeme. Rano otkrivanje bolesti jedan je od ključnih faktora da se uspješno izliječite. Samopregled, mamografija i ultrazvuk 'pomoćnici' su u pravovremenom otkrivanju bolesti, ali ste vi sami nositelj odluke o odlasku na pregled. Dr.sc. Ivana Prvulović, dr. med. iz klinike Medico u Rijeci upozorava na najčešće simptome raka dojke i poziva na preglede koji dovode do bržeg i uspješnijeg liječenja.“Rak dojke najčešća je zloćudna bolest žena u modernom svijetu, a rjeđe od njega obolijevaju i muškarci. Radi se o pojavi određenih kvržica i tvorbi u dojci kao rezultat transformacije zdravih stanica iz dojke u maligne, a koje se mogu proširiti u druge dijelove tijela”, objašnjava dr. Prvulović.


 


“Veću opasnost od obolijevanja od raka dojke imaju žene koje su prvu menstruaciju dobile prije 12. godine života, žene koje su u menopauzu ušle prije 50. godine, one kod kojih su pronađeni poremećaji na dojkama i u njihovim stanicama, te ako je u obitelji netko imao rak dojke”, nabraja dr. Prvulović. Dodaje da postoje i drugi faktori poput stila života, prehrane i  tjelesne težine.
 


‘Upoznajte’ svoje dojke kako biste primijetile promjene


 


Prve simptome žene mogu primijetiti ako rade redoviti samopregled dojki. Taj pregled ne uključuje samo kružno ispipavanje dojki već i promatranje njihovog izgleda. Dojke se mijenjaju kroz ciklus, pa je važno redovitim samopregledom biti upoznata s tim kako one izgledaju uobičajeno.


 


“Pacijentica tako može primijetiti sumnjive promjene na grudima ili bradavicama, ali je važno da poznaje svoje tijelo u ‘normalnom stanju'”, kaže dr. Prvulović. Pacijentice joj u Medico obično dođu kad napipaju čvrstu, obično bezbolnu kvržicu, te promjene na koži dojke ili u samoj veličini. “Osim toga, pripazite na bradavice. Ako primijetite jake promjene u boji ili iscjedak, svakako se naručite za pregled kod liječnika”, upozorava dr. Prvulović.


 


Na pitanje treba li se brinuti zbog sve češće pojave raka dojki u mlađih žena, liječnica kaže da je to možda poziv na raniji ultrazvuk. “Važno je biti upoznat s obiteljskom anamnezom. Ako u obitelji imate nekoga tko je obolio od raka dojke, poželjno je da već u 20-im godinama krenete na ultrazvuk jednom godišnje. Drugi razlog za pregled je ako uočavate sumnjive promjene na grudima ili ste u mlađoj dobi imali neku cistu. Ako ste zdravi i nema promjena na dojkama, prvu mamografiju svakako preporučujem od navršene 40. godine života, a prije toga jednom godišnje možete na ultrazvuk”, zaključuje dr. Prvulović.


 


Specijalna bolnica Medico nudi i popust od 20 posto na suvremenu digitalnu mamografiju. Ako želite rezervirati termin za pregled u Rijeci, nazovite 051 263 109.